Další byrokratická sprcha z Bruselu: strašák GDPR!

Praha 17. února (PROTEXT)

Poradenská společnost Billanc Partners nabízí řešení na klíč. Desítkám tisíc firem a živnostníků hrozí milionové pokuty kvůli novému nařízení EU o ochraně osobních údajů. Firmy se musí vážnému zásahu do svého chodu přizpůsobit v poměrně krátkém čase.

Přibyla řada povinností, významně se zpřísňuje uchovávání dat, firmy musí znovu žádat klienty a zaměstnance o písemný souhlas se zpracováním údajů a zavádí se funkce tzv. pověřence, který má na systém dohlížet.

"Na první pohled se zdá, že může nařízení vyřešit například IT oddělení firmy, což je ale omyl. Dotýká se to procesů ve firmě, managementu, právních služeb a bezpečnosti," varuje expert ze společnosti Billanc Partners Pavel Nauš.

Nařízení č. 2016/679 lze vymáhat v Česku od května 2018. Zavedení přitom zabere i několik měsíců. "Především u velkých korporací bylo už včera pozdě," dodal Nauš.

Za nedodržení hrozí pokuty v milionech euro nebo dvě až čtyři procenta obratu firmy. Společnost Billanc Partners je připravená nabídnout komplexní problematiku GDPR napříč obory. "Stanovení rozsahu problému, analýza stávajícího stavu a návrh řešení v souladu s EU. Následuje dozor a zajištění pověřence," vyjmenoval Nauš fáze. Problém se týká takřka všech firem, které pracují s osobními údaji, kterými jsou již jméno a datum narození, takže nejen velkých společností, ale i středních firem a drobných živnostníků, kteří mají například databázi klientů.

Kontakt:

Pavel Nauš