155 LET SOKOLA

Brno 14. února (PROTEXT)

155 let, tolik uplyne 16. února od založení nejstarší české tělocvičné organizace - Sokola. Sokol patří také k nejstarším spolkům svého druhu v Evropě. Ustavující schůze Sokola se konala 16. 2. 1862 v Praze, u jeho zrodu stály významné osobnosti českého společenského dění, především Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner.

Zprvu malý tělocvičný spolek se velice rychle rozrostl a zasáhl do rozličných odvětví kultury a společenského dění. Postupem času se ze Sokola stalo mohutné hnutí, které u nás nemá obdoby. Pro ilustraci - před likvidací komunisty v roce 1948 Sokol sdružoval více než 1,5 milionu členů. Vliv sokolské myšlenky na národ byl obrovský. Sokol se stal hybnou silou našich legií v boji za samostatný stát, po jeho vzniku pak státotvornou organizací.

Činovníci Sokola obsadili klíčové pozice během budování nového státu. Po vzniku protektorátu byl právě sokolský odboj tím nejpropracovanějším a pro nacisty se stala likvidace Sokola velkou prioritou.

Díky mimořádně skvělé metodice tělovýchovy pronikal Sokol i do ostatních států Evropy a světa a stal se tak reprezentantem Československa v zahraničí. Díky Sokolu Československo udržovalo politické i diplomatické vazby (členem Sokola byl například i jugoslávský král Petr II.).

Sokolové se pravidelně účastnili mezinárodních soutěží včetně olympiád, kde excelovali především v gymnastice. I proto byla Československá obec sokolská dlouhodobě pověřena vedením a přípravou olympijských týmů. Sokol do českého prostředí také přinášel nové sporty (volejbal, basketbal, rugby...), z čehož po roce 1948 mohla těžit sjednocená tělovýchova. Výčet osobností, které sokoly byly nebo pro Sokol tvořily, by vydal na samostatnou kapitolu. Zmiňme několik nejvýznačnějších: Jan Evangelista Purkyně, Josef Mánes, Mikoláš Aleš, Josef Suk, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, František Drtikol, Tomáš Garrigue Masaryk, Milada Horáková a další.

Sokol Brno I k této příležitosti vydal sérii videí uveřejněných na kanále YouTube pod názvem 155 LET SOKOLA. Výraznější akce si však Sokol bude připomínat v roce 2018, kdy uplyne 100 let od vzniku republiky, uskuteční se XVI. všesokolský slet a bude tematizována také sokolská architektura a sokolské prapory.

Kontakt:

Michal Doležel,

mdolezel@seznam.cz

Tel.: 739570706

Klíčová slova ČR-kondice-sporty-historie-T.J. Sokol Brno I

Jihomoravský (bn)

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl