Dvacet let koncertu Děti dětem

Praha 5. února (PROTEXT)

Logo organizace Pionýr.

Je to tak, koncert, při kterém dětem patří jeviště i hlediště, uspořádal Pionýr spolu s Nadací Dětem 3. tisíciletí v sobotu 4. února už podvacáté. Letošní ročník sice trochu více připomínal narozeninovou oslavu se vzpomínkami na předchozí koncerty, hlavními postavami programu byli ale i letos úspěšní účastníci otevřené kulturní soutěže Pionýrský Sedmikvítek, kteří na pódiu předváděli své hudební a taneční umění. V plně obsazeném Společenském sále Kongresového centra Praha je potleskem odměňovalo dvanáct stovek diváků, především dětí.

Pódiem jednu chvíli vířily barevné kostýmy v rytmu moderní taneční hudby, střídaly je tance klasické i folklórní, hudební vystoupení nabídla od lidovek až po moderní populární písně (to je jen zlomek z žánrového záběru Pionýrského Sedmikvítku, v předsálí byly k vidění například i fotografie a videa ze soutěže Clona, snímky z divadelní soutěže a podobně). Ke každému ročníku koncertu Děti dětem patří i třešnička na dortu v podobě vystoupení profesionálního hosta, a tak i oslava dvacátých narozenin musela nabídnout něco, co děti opravdu nadchne a rozhýbe. To se nepochybně podařilo Heidi Janků, která svými písněmi uvedla publikum doslova do varu.

S koncem jejího vystoupení byla završeno i dvacet let koncertu Děti dětem, což je tradice, jakou se mnoho akcí pro děti v ČR pochlubit nemůže.

"Dvě desetiletí koncertu Děti dětem představují stovky vystoupení dětí i profesionálních hostů, řadu zajímavých setkání, ale hlavně nespočet zážitků dětí, které sebraly odvahu vstoupit na podium před tisícovky diváků, i těch v hledišti, které se jejich kuráží a dovednostmi mohly inspirovat." Shrnuje předseda Pionýra Martin Bělohlávek.

Jako každý rok byla část programu věnována i předávání Putovních pohárů předsedy vlády České republiky za dlouhodobý přínos pro rozvoj práce s dětmi v oblasti kultury. Pro rok 2017 jej z rukou vedoucího Úřadu vlády, Ing. Pavla Dvořáka, převzali: Folklórní soubor Okřešánek Třebíč (folklórní tance), Pionýrská skupina Brodek u Prostějova (rukodělné činnosti), ZŠ Mohelnice (Dětská Porta), DDM Světlá nad Sázavou (hudba) a SVČ TYMY Holešov (Tance).

Večerem s lehkostí a vtipem provázela Šárka Volemanová (Kubelková).

Záštitu nad dvacátým ročníkem koncertu Děti dětem přijali: předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Koncert Děti dětem je tradičním vyvrcholením a přehlídkou vybraných vystoupení Pionýrského Sedmikvítku - otevřené kulturně-umělecké soutěže, které se každoročně účastní několik tisíc dětí. Mezi soutěžními oblastmi (Hudba, Divadlo, Tanec, Dětská Porta, ProRock, Rukodělná činnost a výtvarné práce, Clona - film, foto, video, Folklórní tanec a Literatura) si každý může najít tu svou, ve které se chce poměřit s vrstevníky.

V případě zájmu o další informace přímo o akci kontaktujte Mgr. Irenu Černou - irena@pionyr.cz, tel. 234 621 298, ohledně dalších informací o Pionýru a jeho činnosti Mgr. Jakuba Kořínka - jakub@pionyr.cz, tel. 777 745 886.

www.pionyr.cz

www.nadacedetem.cz

www.detidetem.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-hudba-rekreace-Pionýr

Média, společnost a životní styl