Kühne + Nagel podpořil Svaz průmyslu a dopravy ČR

Praha 30. ledna (PROTEXT)

Svaz průmyslu a dopravy ČR uvítal na lednovém slavnostním setkání více než 130 českých firem, účastníků zahraničních podnikatelských misí, a české vrcholné politiky. Připomněli si úspěchy a význam českého exportu i důležitost jeho podpory. Svaz se jí věnuje aktivně a již 24 let pořádá podnikatelské mise, které zajistily cestu českým podnikům do téměř sto zemí světa, včetně vzdálených a vysoce konkurenčních trhů mimo EU.

Letošní setkání se uskutečnilo na Ministerstvu zahraničních věcí i s podporou logistického světového lídra Kühne + Nagel.

Za téměř čtvrtstoletí vypravil SP ČR přes 150 podnikatelských delegací provázejících ústavní činitele. Jen v loňském roce se třinácti doprovodných podnikatelských misí zúčastnilo přes tři sta exportérů. Směřovali do USA, Kazachstánu, Indie, Egypta, Izraele, ale i do Myanmaru, Ománu, Kyrgystánu či Turkmenistánu. Delegace cestovaly také do evropských zemí: Německa, Rakouska, Portugalska a Švédska. Početně největší podnikatelská mise zavítala do Íránu, zúčastnilo se jí šest desítek firem. Podařilo se zde například podepsat kontrakt na dodání 250 traktorů společnosti Zetor Tractors pro íránský Tondak Tiz.

„Exportéři mají enormní zájem o doprovodné podnikatelské mise do vzdálených i evropských destinací. Věřím proto, že stejně jako v předchozích letech se jich dočkáme i letos bez ohledu na předvolební zaneprázdněnost politiků,“ uvedl Hanák. SP ČR již nyní připravuje doprovodné cesty do Kanady a na Kubu, v polovině ledna již odletěla delegace podnikatelů do Ázerbájdžánu.

Účast na slavnostní akci podpořili také předseda Senátu Milan Štěch, předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, zástupci ČEB a EGAP, agentury CzechTrade a řada vysokých státních úředníků.

Kontakt:

Lenka Křivancová