Univerzita Pardubice jako oficiální partner Olympijského parku Pardubice nabídne návštěvníkům speciální vědecké interaktivní stanoviště SCIENCE POINT a řadu dalších služeb

Praha 3. srpna (PROTEXT)

Univerzita Pardubice obohatí program Olympijského parku speciálním populárně-naučným programem SCIENCE POINT s atraktivními vědeckými a technickými interaktivními ukázkami a demonstracemi.

Sedm fakult univerzity a jejich demonstrační týmy složené z akademiků a studentů připravily pro pardubický olympijský park dva speciální stánky, které budou otevřené pro návštěvníky po celou dobu konání Olympijských her každý den od 9 do 17 hodin v pardubickém parku Na Špici.

Po celých 16 dnů se na populárně-naučném zážitkovém stanovišti číslo 18 budou střídat fakultní týmy mladých vědců a vysokoškoláků, kteří zavedou návštěvníky do světa moderní vědy hravou a záživnou formou, přiblíží jim zajímavosti světa prostřednictvím zábavných a poučných ukázek z nejrůznějších vědních oborů.

Návštěvníci Science Pointu se mohou v průběhu 16 dní těšit na pestrý populárně-naučný program:

INTERAKTIVNÍ EXPERIMENTY, HRY, UKÁZKY A POZNÁVÁNÍ:

- Život je chemie - Co by nás nenapadlo: Fakulta chemicko-technologická nabídne chemické pokusy, které vysvětlí, jak nebezpečné mohou být některé mikroorganismy a jak užitečný je svět nanotechnologií. Na návštěvníky čekají hrátky s vodou i vzduchem. Děti si budou moci uvařit vlastní plastelínu i sliz, budou objevovat barevný svět kolem nás a záhady optických klamů, chybět nebudou ani chemické kvízy a spousta zajímavostí ze života kolem nás, který by bez chemických souvislostí nebyl možný.

- Mě už nikdo nenapálí: Fakulta ekonomicko-správní upozorní zábavnou formou a kvízy na úskalí neznalosti finanční gramotnosti a přiblíží návštěvníkům řešení různých matematických rébusů. Seznámí návštěvníky s roboty a jejich programováním.

- Vlakem vpřed, o autě nemluvě: Dopravní fakulta Jana Pernera pro radost menším návštěvníkům zprovozní železnici na stole, starším pak ukáže různé možnosti monitorování provozních kapalin v autě, z čeho se skládá kolejnice a další zajímavosti z testování materiálů dopravních prostředků.

- Roboti nás nahradí nebo budou poslouchat? Fakulta elektrotechniky a informatiky přiveze na stanoviště bludiště, kterým roboti projdou, jak jim člověk poručí. Moderní možnosti nových technologií předvedou 3D tiskárna, 3D scanner či termokamera.

- Záchrana života je i v našich rukách: Záchranáři z Fakulty zdravotnických studií seznámí účastníky se zásadami první pomoci, jak pomoci zraněnému při dopravní nehodě, návštěvníci si vyzkouší, jak správně sundat havarovanému řidiči motocyklu helmu a řadu užitečných postupů, jak pomoci zraněnému. Nebude chybět ani zábavné maskování vážných zranění.

- Věda tajuplná - Fakulta filozofická nabídne čtení historického písma a ukázky muzikoterapie i alternativní způsoby malování - ústy, nohama, nedominantní rukou.

- Bude to jako nové? Proboha ne!: Fakulta restaurování předvede principy a správné způsoby restaurování a udržování hmotného kulturního dědictví. Na ukázkách z vybraných restaurovaných lokalit nahlédne návštěvník pod pokličku restaurátorských technik spojujících historii, výtvarné, umělecké a vědecké disciplíny včetně chemie.

- VĚDA V POHYBU

- Hrátky na stolní železnici

- Staň se na vteřinu vysokoškolákem - vyfoť se za studenta některé ze sedmi fakult univerzity (v siluetě studenta) a postuj na FB UPa

- Staň se kamarádem univerzitního maskota - rozverný Upáček rád pozdraví každého, kdo je zvídavý

- VĚDA KAM OKO DOHLÉDNE

- Zábavné KVÍZY na tabletu pro zvídavé a soutěživé - tři znalostní kvízy z oblasti chemie, restaurování a zdravotnických oborů

- Vědecké PUZZLE - kdo nejrychleji složí záhadný starobylý pernštejnský nápis?

Stanoviště Univerzity Pardubice č. 18 v parku Na Špici doplňuje výstava na valech pardubického zámku:

- Zvětšeno - VÝSTAVA vědeckých velkoformátových fotografií na outdoorových panelech přibližuje záhadný svět mikro- a nanosvěta v mnohonásobném zvětšení pomocí speciálních vědeckých mikroskopů

SCIENCE POINT Univerzity Pardubice zaujme každého bez rozdílu věku - PŘIJĎTE SI POHRÁT S VĚDOU, bez níž by se neobešli ani naši sportovci v Riu!

Kromě populárně-naučného odborného programu, který bude vítaným doplňkem sportovních a kulturních aktivit, které budou v celém areálu pardubického olympijského parku a v Pardubicích probíhat, se otevřou návštěvníkům i univerzitní vnitřní i venkovní sportoviště v Kunětické ulici a univerzitní areál vodních sportů u Labe s veslařským klubem. Návštěvníci si budou moci u areálu vodních sportů univerzity zapůjčit in-line brusle pro projížďky po stezce podél Labe.

Univerzita Pardubice nabízí návštěvníkům olympijského parku i prostory pro parkování - na nových parkovištích ve Studentské ulici, odkud je do areálu parku Na Špici coby kamenem dohodil. Pro zájemce, příměstské tábory a dobrovolníky pardubického olympijského parku zajišťuje univerzita také bydlení na kolejích a stravování v menze.

Kontaktní osoba pro vědecký Science Point:

Ing. arch. Iva Svobodová

koordinátorka popularizačních akcí UPa

e-mail: iva.svobodova@upce.cz

telefon: 466 036 482, mobil 734 336 033

Kontaktní osoba pro partnerství UPa, města a OPP

Ing. Valerie Wágnerová

vedoucí odd. propagace a vnějších vztahů UPa

Ing. Valerie Wágnerová

mluvčí Univerzity Pardubice

telefon 466 036 555, mobil 602 487 730

e-mail: promotion@upce.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-školy-věda-zábava-olympijské-vysoké-Univerzita Pardubice

Pardubický (pu)

Věda, vzdělávání a školství
Média, společnost a životní styl