Žáci z celé republiky se utkali v národním kole lesnické soutěže Mladí lidé v evropských lesích

Praha 22. června (PROTEXT)

Společné fotografování po slavnostním vyhlášení vítězů (Arboretum Kostelec)

Žáci na terénním stanovišti zaměřeném na ochranu lesa (Arboretum Kostelec) Teoretická část soutěže - test (Zámek v Kostelci nad Černými lesy) Absolutní vítězové z České lesnické akademie Trutnov

Žáci základních škol a studenti středních škol z celé republiky se 14. a 15. června 2016 utkali v národním kole 6. ročníku mezinárodní lesnické soutěže Mladí lidé v evropských lesích (Young People In European Forests - YPEF), které uspořádala Fakulta lesnická a dřevařská České zemědělské univerzity v Praze (FLD ČZU). 15 tříčlenných soutěžních družstev, která se probojovala od místních přes regionální kola, se utkalo v Kostelci nad Černými lesy v teoretických i praktických znalostech o lese a evropském i českém lesnictví.

První den se soutěžící v prostorách zámku v Kostelci nad Černými lesy museli vypořádat s písemným testem složeným z 15 anglických a 5 českých otázek o evropském lesnictví a s prezentací v anglickém jazyce na téma "Čím můžeme pomoci lesům". Ve volném čase byla pro soutěžící i jejich doprovod připravena ukázka materiálů lesní pedagogiky, fotokoutek, prohlídka zámku a promítání filmů s lesnickou tematikou.

Druhý den byl věnován praktické terénní části ve fakultním Arboretu Kostelec. Praktická část soutěže zahrnovala 9 stanovišť zaměřených na botaniku, dendrologii, dendrometrii, zoologii, těžbu, ochranu lesa, dřevařství a pěstování lesa. V kategorii mladších žáků (13-15 let) zvítězilo družstvo z Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka v Českých Budějovicích ve složení Michaela Wipplingerová, Tomáš Pikous a Jan Kaisler, na druhém místě se umístilo družstvo z Gymnázia Česká Lípa a na třetím místě družstvo z Gymnázia nad Alejí v Praze. V kategorii starších žáků (16-20 let) zvítězilo družstvo z České lesnické akademie Trutnov ve složení Nina Ryšavá, Daniel Janík a Pavel Brabec, na druhém místě se umístilo družstvo z Gymnázia Chotěboř, na třetím místě družstvo z Gymnázia Botičská v Praze. Vítězné družstvo starší kategorie se zároveň stalo absolutním vítězem a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním finále, které se bude konat letos v Lotyšsku.

Jak uvedl děkan FLD ČZU prof. Marek Turčáni: "Je obdivuhodné, jak se obecně zvýšila kvalita a připravenost soutěžících a to i v případě studentů z nelesnických škol. V letošním finále bylo vítězství studentů z lesnické školy (ČLA Trutnov) velmi těsné. Pro nás jako pro jednu ze dvou lesnických fakult v ČR je to záruka toho, že se v budoucnu najde dostatek kvalitních studentů, kteří budou lesnictví dále rozvíjet a zachovají lesy i pro další generace."

FLD ČZU gratuluje vítězům a zároveň děkuje všem soutěžícím i jejich pedagogům za vytvoření skvělé atmosféry v průběhu obou soutěžních dní a také za to, že zvládli deštivé počasí druhého soutěžního dne. Velké poděkování patří také České lesnické společnosti, která je garantem soutěže YPEF a dalším partnerským institucím, kterými jsou Ministerstvo zemědělství ČR, Lesy ČR s. p., Vojenské lesy a statky ČR s. p., PEFC, Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně, SLŠ Hranice, ČLA Trutnov, Lesnické školy Písek, SLŠ Žlutice a Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem.

Cílem soutěže YPEF, která má své kořeny u polských lesníků, je zlepšit povědomí zejména mládeže, ale i celé společnosti, o významu lesů a zdůraznit význam lesnictví v současné době. Jedná se o mezinárodní soutěž, do které jsou aktivně zapojeny lesnické instituce z cca 10 zemí Evropy.

Více na: www.ypef.cz.

Kontakt pro novináře:

Ing. Tereza Kolbabová

Marketingové oddělení

Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze

kolbabova@fld.czu.cz, tel.: 734 170 890

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-školy-lesy-soutěž-FLD ČZU

Zemědělství, životní prostředí