Za provozní dotace si chovatelé mohou obnovit vybavení

Pacov 29. října (PROTEXT)

S nadcházejícím podzimem přichází pro zemědělce a chovatele hospodářských zvířat dlouho očekávaný okamžik. Na bankovní účty jim začínají proudit provozní dotace, o které zažádali v jarních měsících.

Podle jednatele internetového obchodu pro chovatele http://www.kamir.cz Ing. Vlastimila Kamíra tak začíná období většího zájmu o nákup nákladnějších chovatelských potřeb: „Na rozdíl od investičních dotací z Programu rozvoje venkova se zemědělci snaží provozní dotace utratit do konce roku, protože tento druh plateb podléhá zdanění jako příjem. Po obdržení prostředků tedy začínají chovatelé realizovat dlouho plánované nákupy.“

Kupují se napáječky a ohradní panely

Z nabídky společnosti Kamír a Co spol s.r.o. se jedná zejména o nezámrzné a vyhřívané napáječky. Velký nárůst prodeje zaznamenávají také příkrmiště pro dobytek, naháněcí soupravy a železné ohradní panely, které tvoří páteř výrobního programu firmy.

„Naháněcí soupravy a ohrady jsou v tomto období vysokoobrátkovým artiklem. Jde o modulární zařízení, sestávající s kovových panelů, které lze nakoupit samostatně. Není tedy nutné účtovat je jako investice, přestože v souhrnu může jít o statisícové náklady,“ doplňuje Vlastimil Kamír.

Jak je to s provozními dotacemi pro zemědělce?

Pod pojmem provozní dotace se rozumí pravidelně se opakující dotace, které dostává v principu každý zemědělec. Žádá se o ně do poloviny května a jsou složeny z několika částí.

Všech zemědělců se týká základní platba na plochu – tzv. SAPS. Dále je možné čerpat dotace na tzv. méně příznivé oblasti neboli LFA (typicky jde o horské polohy). Dále se zemědělec může přihlásit k hospodaření šetrnému k přírodě a zažádat o dotace z titulu AGRO-ENVI, kam patří i dotace na ekologické zemědělství.

Poslední jsou tzv. národní dotace, které podporují určité komodity – skot, mléko, brambora atd. Na všechny výše uvedené dotační zdroje podávají zemědělci na jaře jednotnou žádost. Výplaty se uskuteční od listopadu do dubna následujícího roku – postupně jsou vyplácena jednotlivé tituly.

Výše dotací se pohybuje od 6000 až asi do 13000 Kč na ha – podle toho, kam která farma spadá a zda hospodaří třeba v CHKO.

O společnosti Kamír a Co

Společnost Kamír a Co spol s .r. o. vznikla v roce 1991 v Pacově a rychle se etablovala na trhu zemědělských a chovatelských potřeb. V současnosti provozuje e-shop i kamenné pobočky po celé České republice i na Slovensku.

Kontakt:

KAMÍR a Co spol. s r. o.

Ferd. Pakosty 1148

395 01 Pacov