HE3DA vybírá vhodného partnera pro sériovou výrobu

Praha 7. října (PROTEXT)

Obr 1. článek HE3DA(R) \

Obr 1. článek HE3DA(R) \"Robusta\", 1/3 kWh

Obr 4. Christos Tokamanis, zástupce GŘ pro výzkum a inovace EU, oddělení Nano a konvergující vědy a technologie, na konferenci ČESKO JE NANO ukazuje nepříliš lichotivou statistiku výroby Li baterií. (Autor snímku: Jan Procházka) Obr 3. 1/3 kWh článek HE3DA(R) - 15s pulsy Obr 2. 1/3 kWh článek HE3DA(R) cyklické testování I= +/- 5A

Česká firma HE3DA s.r.o. slaví nové úspěchy a vybírá vhodného partnera pro zahájení sériové výroby.

Evropský patentový úřad potvrdil v červenci HE3DA s.r.o. patent chránící unikátní design 3D baterie. Souběžně HE3DA dostala vyrozumění, že jí byl přiznán již druhý patent také v Číně. Tento patent umožňuje unikátní konstrukci, která spojuje vnitřní prostor baterie s výměníkem tepla a používá pro její chlazeni kapalný elektrolyt s možností jeho regenerace.

Použití tohoto patentu umožňuje výrobu dokonale bezpečných velkokapacitních modulů pro solární elektrárny a skladování energie. HE3DA(R) článek typ "Robusta" dosahuje špičkových parametrů, které jsou nutné k vytvoření moderní distribuční sítě a je schopen vykrýt i velmi vysoké nárazy do sítě.

Robustní a mechanicky odolný design

Využití kapacity - až 97 %

Ztráty odporem při nabití/vybití- typicky pod 4 %

Poměr kapacita/ max. výkon - minimálně 1:12

40 % kapacity článku vybito během tří 15 sekundových pulsů

Nízký odpor a bezpečný provoz

Nepoměrně jednodušší výrobní proces

100 %-ní recyklovatelnost

Obr 1. článek HE3DA(R) "Robusta", 1/3 kWh

"Díky této technologii budou HE3DA(R) velkokapacitní moduly pro skladování elektrické energie až 20x menší než dnes používané Energy Storage Systems (ESS)," říká Jan Procházka, ředitel firmy. "To přináší dokonalé využití prostoru, menší spotřebu materiálů a zásadní redukci Battery Management Systému. Můžete měnit elektrolyt během provozu, bez odstavení baterie, propojení článků a ovládání jednotlivých článků je naprosto zjednodušeno, koncept změněn a zásadně vylepšen. Ztráta kapacity jednoho článku je kompenzována malým záložním článkem a nedochází tudíž k masivním ztrátám jako v případě dnes používaných modulů."

Obr 2. 1/3 kWh článek HE3DA(R) cyklické testování I= +/- 5A

Během tří 15 ti sekundových pulsů simulujících startovací proudy automobilu, 1/3 kWh článek HE3DA(R) vybil 40 % své energie, poskytujíce prakticky bezkonkurenční výkon nejenom pro startovací baterie, ale i pro vyrovnávání pulsů v elektrické síti.

Výkony přes 12kW/kWh, dodané zcela bezpečně bez přehřívání akumulátoru a dalších negativních jevů, umožňují efektivní využití 3D baterií jako vyrovnávacích jednotek u solárních elektráren nebo pro skladování energie a ochranu distribuční sítě proti blackoutu.

Obr 3. 1/3 kWh článek HE3DA(R) - 15s pulsy

Hodnota firmy díky skvělým parametrům baterie, levnému výrobnímu procesu a velice dobré celosvětové patentové ochraně rapidně roste a každý den se ozývají noví investoři se zájmem investovat do společné výroby.

Obr 4. Christos Tokamanis, zástupce GŘ pro výzkum a inovace EU, oddělení Nano a konvergující vědy a technologie, na konferenci ČESKO JE NANO www.ceskojenano.cz ukazuje nepříliš lichotivou statistiku výroby Li baterií. (Autor snímku: Jan Procházka)

"Jak ukazuje na mapě Christos Tokamanis, zástupce GŘ pro výzkum a inovace EU, v USA a Evropě vznikají téměř dvě třetiny patentů Li baterií, ale produkce Li akumulátorlů je zde prakticky zanedbatelná," říká ing. Heczko, jednatel firmy. "Naším dalším krokem v plánech rozvoje firmy je automatizovaná sériová výroba zde v ČR." HE3DA chce vyrábět a uvést tento základní článek na trh již v příštím roce. Mezitím probíhají jednání s potenciálními investory, přípravné práce k sériové výrobě a výstavba vlastní malosériové výroby.

V listopadu proběhnou užší jednání s investory, kteří o technologii projevili seriozní zájem. Společnost již vydala investiční memoranda a v průběhu podzimu by si chtěla zvolit strategického investora pro výstavbu společné seriové výroby.

Kontakt:

Pro více informací se obracejte na pana Václava Binara, binar@he3da.cz, nebo ing. Jana Procházku, Ph.D., prochazka@he3da.cz

Klíčová slova ČR-energie-věda-trh-elektronika-firmy-HE3DA

Věda, vzdělávání a školství