SMS objednávky - nová možnost e-commerce v ČR

PRAHA 29. srpna (PROTEXT)

To, že SMS jsou krátké textové zprávy přijímané mobilními telefony, ví už snad každý. Využít je k objednávání zboží už tak obvyklé není. Že neobvyklé neznamená nemožné dokázal ve spolupráci s firmou Brain Systems největší prodejce knih v ČR, firma EUROMEDIA GROUP, která je součástí nadnárodního koncernu Bertelsmann. Známý prodejce pod obchodní značkou Knižní Klub (www.knizniklub.cz) vstoupil na Internet začátkem tohoto roku, kdy si nechal zpracovat internetový objednávkový systém. Přibližně před třemi měsíci nabídl zákazníkům novou významnou možnost: objednávat knihy nejen na tradičních korespondenčních lístcích nebo na internetových stránkách, ale také prostřednictvím SMS.

O vývoj a nasazení všech internetovských aplikací pro Euromedia se postarala firma Brain Systems (www.brainsys.cz), která nejenže vyvinula internetový objednávkový systém, ale rovněž připravila celou technologii pro SMS objednávky, sahající od vytvoření SMS brány přes vlastní programovou aplikaci objednávkového systému až po provoz na svých vlastních počítačích, kde se došlé SMS zpracovávají. To znamená, že firma Euromedia neměla žádné dodatečné náklady na technické vybavení a navíc získala možnost zaslané objednávky snadno statisticky zpracovávat do žebříčků prodejnosti knih, osobních profilů jednotlivých zákazníků apod.

SMS objednávky, jejichž objem roste o sto až tři sta procent měsíčně a v současnosti jich přichází řádově několik set denně, představují sedmdesát procent všech objednávek elektronického Knižního Klubu, který bude v nejbližších dnech možné navštěvovat také přes mobilní telefony vybavené technologií WAP.

Kromě toho, že SMS objednávka je levnější než korespondenční lístek, je také rychlejší, protože není třeba čekat na poštu. V porovnání s objednáváním přes Internet má zatím v České republice jednu podstatnou výhodu - mobilní telefony jsou a i podle nejoptimističtějších prognóz ještě několik let budou mnohem rozšířenější než internetové připojení.

Kontakt:

Tomas.Cada@brainsys.cz