Zvětšenina holandské hvězdy

Holandský fotbalista Edgar Davids je u míče, ještě než Euro 2000 vůbec začalo - nejvyšší budova v Nizozemí byla totiž proměněna v obrovský a ohromující billboard s využitím jeho snímku.

Stopadesátimetrová budova Delftse Poort v Rotterdamu - ústředí pojišťovny Nationale-Nederlanden - se tyčí nad okolní kancelářské budovy s ohromujícím grafickým obrazem Davidse, který v běhu za fotbalovým míčem proráží skleněnou budovu.

Obří plakát - k dnešnímu dni vůbec největší projekt obalené budovy na světě - vytvořil výrobce sportovních potřeb NIKE s využitím nejnovější vinylové grafiky od 3M.

Duchovním otcem projektu je agentura Wieden & Kennedy Amsterdam, která se rozhodla oslavit společné sponzorství holandského národního fotbalového mužstva společnostmi NIKE a Nationale-Nederlanden.

Ohromující grafický image je stejně velký jako socha Svobody a fotbalista je šedesátkrát větší než v životní velikosti.

Přední evropská digitální tisková společnost, která se specializuje na tisk velkých formátů, VgL se sídlem v anglickém městě Reading, se ujala grafické realizace spočívající v poskládání největšího puzzle na světě ze 4500 jednotlivých grafických panelů o celkové hmotnosti 3000 kilogramů.

Čelní a zadní strana hlavní budovy a menší přilehlá budova byly pokryty s použitím 3M Perforated Window Marking Film (PWMF), který vyvinula divize pro komerční grafiku společnosti 3M a který lidem v budově nijak nebrání ve výhledu, zatímco lidé vně budovy vidí pouze zamýšlený grafický obraz.

Tisk grafiky trval pětadvacet dní poté, co tým z VgL navštívil Rotterdam, kde pořídil podrobné výkresy budovy, aby každý panel dokonale seděl.

Výkonný ředitel VgL, Michael Ayerst k tomu dodal: "Bylo to jako vyrábět obrovské puzzle. Jednotlivé panely byly označeny a očíslovány zvláštním kódem, který odpovídal každému oknu v budově. Grafický obraz vyvolal hotové pozdvižení od chvíle, kdy jsme jej začali instalovat."

Osmičlenný tým z VgL pracoval na instalaci 9500 m2 velké grafiky v centru Rotterdamu 30 dní.

Lloyd Code ze společnosti 3M dodal: "Tento úžasný projekt je dokladem toho, co všechno se dá s použitím technologie 3M udělat. Žádná zakázka není příliš velká nebo příliš barevná. Výsledkem, který vypadá opravu neuvěřitelně, jsme naprosto nadšeni." Kontakt: David Bellis z Garnett Keeler PR Tel: +44 20 8399 1184 Fax: +44 20 8390 7465

Klíčová slova PROTEXT-Euro 2000-NIKE-3M

Evropa, EU, NATO (es)