Nadace Křižovatka má svou patronku

Praha 23. října (PROTEXT)

předání monitoru, A.T.Kalivodová

Andrea Tőgel Kalivodová

Přední česká mezzosopranistka a sólistka Národního divadla v Praze, Andrea Tögel Kalivodová se stala patronkou Nadace Křižovatka. Nadace Křižovatka již více než 19 let vybavuje české nemocnice a porodnice monitory dechu, které chrání novorozence před syndromem náhlého úmrtí (SIDS).

Dne 11. října 2014 se zástupci Nadace Křižovatka setkali s paní Andreou Tögel Kalivodovou a jejím manželem Radkem Tögelem, kteří koncem října očekávají narození svého prvního dítěte. I proto je nyní pro oba téma syndromu náhlého úmrtí novorozenců velmi aktuální. Oba vyjádřili přání podporovat Nadaci Křižovatka v jejím poslání. Tím je snaha, aby mělo každé novorozené miminko v porodnici k dispozici monitor dechu, a aby si jej rodiče při odchodu z porodnice mohli půjčit domů. Bude-li to možné, paní Kalivodová by se ráda ještě začátkem listopadu zúčastnila předávání darovaných monitorů dechu v porodnici v Podolí, kde chce své první děťátko přivést na svět. Monitor dechu už má doma, a je ráda, že bude hlídat dech jejího děťátka. Pocit bezpečí a klidu je pro čerstvé maminky jednou z nejdůležitějších věcí vůbec.

Paní Andrea Tögel Kalivodová o tom, proč se rozhodla podpořit Nadaci Křižovatka: "Jelikož jsem šťastný člověk, kterému se po složité cestě daří nejen na poli pracovním, ale i v životě osobním, cítím, že je mou povinností tuto pozitivní energii vracet a pomoct tam, kde je třeba. Tím, že budu brzy čerstvou maminkou, je pro mě samozřejmě téma syndromu náhlého úmrtí novorozenců blízké a důležité. Proto mě těší, že jsme se s Nadací Křižovatka dohodly na spolupráci."

Nadace Křižovatka již více než 19 let šíří povědomí o SIDS a díky dárcům a sponzorům vybavuje české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense II. Ten je registrovaný u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu nejen hlídá zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší), a jakékoliv nepravidelnosti dechu děťátka a okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc rodiče, který může v případě potřeby včas poskytnout dítěti první pomoc. Monitor dechu je tedy jedinou skutečně spolehlivou ochranou přes syndromem náhlého úmrtí novorozenců.

K syndromu náhlého úmrtí novorozenců (SIDS) dochází nejčastěji u dětí od narození do šesti měsíců. Dochází k němu náhle a neočekávaně, u dětí, které nejeví žádné zdravotní problémy. Přichází bez varovných signálů, když dítě spí, a proto je monitor dechu jako anděl strážný, který hlídá dech těch nejmenších.

www.nadacekrizovatka.cz

Nadace Křižovatka, Nové Sady 41, 602 00 Brno

Kontaktní osoby:

Veronika Manoušková, hlavní koordinátorka činností nadace

733 122 992 / veronika.manouskova@nadacekrizovatka.cz

Mgr. Kateřina Grofová, PR & Fundraising

604 821 655 / katerina.grofova@nadacekrizovatka.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Klíčová slova ČR-zdraví-hudba-děti-Kalivodová-Nadace Křižovatka