HIWIN a BT Bear Tronic představují špičkové fiber laserové řezací stroje Fila

Praha 18. června (PROTEXT)

Celosvětový výrobce komponent lineární techniky, společnost HIWIN, navázala strategické partnerství s českou firmou BT Bear Tronic v oblasti tuzemské výroby řezacích fiber laserů Fila. K této spolupráci vedla obě společnosti narůstající poptávka po kvalitních, avšak cenově dostupných řezacích laserových strojích.

Ze spolupráce vzešly fiber laserové řezací stroje Fila 3015, Fila 4020 a Fila 6020. Pohon všech tří typů je zajištěn třífázovými lineárními motory HIWIN s maximální rychlostí 3500 mm/s a maximálním zrychlením 2,5 G na obou osách. Díky lineárním motorům tak stroj dosahuje vyšší dynamiky a přesnosti, než při klasickém řešení ozubenými hřebeny. Současně odpadá opotřebení počtu mechanických částí a tím se eliminuje počet potenciálních servisních zásahů. Díky tomu je dosaženo výrazného zvýšení produktivity stroje. Motory jsou chlazené vzduchem a jsou vybaveny čidlem teploty. 4-řadé lineární vedení může být na přání zákazníka vybaveno také automatickým mazáním a magnetická dráha lineárního motoru je osazena permanentními magnety. Stroji nechybí ani lineární encoder zpětné vazby pohonu (optický, magnetický, na přání absolutní).

Dále je v konstrukci využit energetický řetěz pro vedení kabelů uzpůsobený pro vysoké rychlosti. Ten zajišťuje vedení kabelu motoru, encoderu a čidla teploty. Bezpečnostní automatická brzda stroje je otevíraná tlakem 6 bar a ovládaná elektroventilem z PLC.

Fiber laser - vysoká přesnost a výkon

Použité vláknové - fiber lasery jsou nejnovějším typem laserů, které se začaly aplikovat do strojů na řezání materiálů, značení a gravírování. Za svůj název vděčí optickému vláknu. Vlákno je aktivním prostředím a zároveň tvoří vlastní laser. Celkově se jedná o nastupující, velmi pokrokovou a moderní technologii, která se začala v posledních letech stále intenzivněji prosazovat. Tyto lasery díky svým vlastnostem nahradí stávající CO2 technologie laserů a stanou se tak velmi atraktivním artiklem v nabídce laserových technologií.

Vlákno slouží nejen jako aktivní prostředí (zesilovač), ale zároveň tvoří i vlastní rezonátor (zrcadla - Braggovy mřížky jsou součástí vlákna). Energie je do vlákna čerpána opticky pomocí sady (někdy se označuje jako pole) polovodičových diod. Diody typicky pracují na vlnových délkách v okolí 960 nm a jsou přímo navázány na optická vlákna. Tato vlákna jsou pomocí vláknového slučovače napojena do aktivního prostředí - ytterbiového vlákna .

Vláknové lasery se vyznačují vysokou účinností, proto mají nízký příkon a běžně se chladí pouze vzduchem. Výkon vláknových laserů pro řezání materiálů se pohybuje od 100 W výš. Nejvíce v rozmezí 500 - 3000 W. Dále jsou typické vysokou kvalitou svazku umožňující jeho soustředění (fokusaci) do velmi malého průměru. Tenká stopa a vysoká hustota energie následně umožňují dosahovat velmi efektivního řezání, popisu a gravírování.

Parametry fiber laserových řezacích strojů Fila

Model strojeFila 3015Fila 4020Fila 6020
Opakovatelnost:+/- 0.02 mm+/- 0.02 mm+/- 0.02 mm
Přesnost:+/- 0.03 mm+/- 0.03 mm+/- 0.03 mm

O společnosti Hiwin

HIWIN (název vznikl složením z výrazů HI-tech a Winner - volně přeloženo jako vítěz v Hi-Tech technologiích), je dnes v mnoha zemích světa synonymem pro vysoce kvalitní komponenty lineární techniky. Reprezentantem značky HIWIN je od roku 2002 i česká společnost HIWIN s.r.o., která je kapitálově spojena s evropskou centrálou v německém Offenburgu. Česká firma HIWIN s.r.o. je výhradním distributorem produktů HIWIN pro Českou republiku a Slovensko. Lineární vedení, válcované, okružované a broušené kuličkové šrouby včetně opracování konců pro uložení, pojistné matice, kuličková pouzdra, lineární sety, kalené broušené vodící tyče (tvrdochromované a nerezové), polohovací systémy, lineární motory, KK moduly, lineární aktuátory, odměřovací systémy včetně technické podpory a návrhu/projektování standardně nabízíme pro naše zákazníky na individuální bázi. Produkty HIWIN, vyráběné v několika závodech na Taiwanu, Japonsku, USA, Německu i v ČR jsou dodávány přímo ze skladu v Brně a jsou určeny především pro manipulační a jednoúčelové stroje, CNC zařízení a obráběcí centra, strojní vybavení, těžké řezací stroje, brusky, pily, formovací stroje, automatizační zařízení, vysokorychlostní polohovací jednotky, lékařská zařízení, elektronický průmysl a polohovací zařízení.

HIWIN s.r.o.

Medkova 888/11

627 00 Brno, Česká Republika

Fax.: +420 548 220 223