Projekt "Hledáme vynálezce!" ocenil nejlepší nápady

Praha 4. prosince (PROTEXT)

Projekt "Hledáme vynálezce!", v němž Viasat Explorer společně s UPC Česká republika, Technickou univerzitou v Liberci a Českým svazem vynálezců a zlepšovatelů hledal zajímavé nápady a vynálezy, dospěl do finále. Komise složená ze zástupců partnerů projektu ve dvoukolovém hodnocení vybrala nejlepší nápady a vynálezy. Viasat Explorer poté jejich autory, Jaroslava Mislera, Miloslava Heringa a Ondřeje Zbytka, odměnil zajímavou finanční částkou.

Během září a října letošního roku mohli autoři přihlašovat své nápady a vynálezy, které pak komise v listopadu pečlivě prostudovala a zhodnotila. "Komise neměla hodnocení vůbec jednoduché, protože byla přihlášena spousta zajímavých nápadů a mnoho z nich by si zasloužilo cenu," říká Ines Gáliková, Country Manager společnosti Viasat Broadcasting pro Českou a Slovenskou republiku.

První cenu si odnesl nápad na vytvoření pneumatického nárazníkového systému a místo druhé připadlo na projekt navrhující speciální úpravu kolečkových bruslí. Třetí místo si pak vysloužil supravodivý setrvačník. Mezi přihlášenými nápady byly nejčastěji zastoupeny vynálezy technického rázu, hodnoceny však byly i inovace ze sociální oblasti, zábavy a zdravotnictví.

"Vítězné nápady a vynálezy nejvíce kombinovaly samotnou praktičnost nápadu, technické provedení a možnost uvedení do praxe“, shodují se členové komise Martin Smrž, marketingový ředitel UPC Česká republika, a Miloš Hernych z Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci.

"Hledáme vynálezce!" byl společný projekt televizního kanálu Viasat Explorer a partnerských společností UPC Česká republika, Technické univerzity v Liberci a Českého svazu vynálezců a zlepšovatelů, který se snažil podpořit vynalézavé lidi s jejich nápady.

Kontakt:

Karel Kapinus

CHILLICOM s.r.o.

karel.kapinus@chillicom.cz

ČTK ke zprávě vydává fotografii, která je k dispozici ve Fotobance ČTK na adrese http://multimedia.ctk.cz/cs/foto/hledani?sendFlag=1&q=protext&name=1&lang=none&service%5B%5D=1&service%5B%5D=2&service%5B%5D=3&service%5B%5D=4&service%5 B%5D=5&service%5B%5D=6 a na webu Protextu http://www.protext.cz

Klíčová slova ČR-věda-firmy-CHILLICOM

Věda, vzdělávání a školství