Slavnostní otevření podstávkového domu v Lipové u Šluknova.

Lipová 25. září (PROTEXT)

Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska a Fachring Umgebindehaus Vás zvou na slavnostní otevření podstávkového domu č.p. 424 v Lipové, které se uskuteční dne 27. září 2013 od 10:00h. Podstávkový dům byl zrekonstruován v rámci projektu „ Přeshraniční síť pro zachování podstávkových domů“, který je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu CÍL3/ZIEL3.

Dopolední program, který bude přístupný pouze pro novináře a odbornou veřejnost, zahájí v 10:00h starosta obce, poté bude následovat předávání certifikátů „Známky kvality Fachring Umgebindehaus“. Od 11:00h proběhne prohlídka domu s výkladem a ve 12:00h se uskuteční tisková konference s následnou diskuzí. Slavnostní program bude od 14:00 pokračovat pro veřejnost.

Podstávkový dům prošel několikaletou rekonstrukcí s důrazem na zachování původního rázu stavby, ale aby zároveň plnil současné požadavky na moderní bydlení, mezi než patří zateplení celého objektu, nebo vytápění tepelným čerpadlem.

Dům bude plnit funkci informačního a kulturního centra a zároveň muzea podstávkových domů. Je zde vybudovaná keramická a výtvarná dílna a počítá se pořádáním školení, výstav, kurzů a workshopů. V neposlední řadě zde bude fungovat „certifikace odborníků podstávkových domů“. Otevřením tohoto centra dojde k posílení spolupráce místních a regionálních iniciativ, podpoře územního rozvoje a přenosu regionálního know-how, jak z české, tak i německé strany.

KONTAKT:

Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska

Pavel Svoboda

mob.: +420 602 581 265

e-mail: svobodapavel@tur-sluknovsko.cz

Klíčová slova ČR-společnost-fondy-Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska-PROTEXT

Média, společnost a životní styl
Politika, veřejná správa a soudy
Služby, cestovní ruch