BellSouth a KPN Royal Dutch Telecom získají 100 procent společnosti E-Plus/Společnosti oznamují strategickou alianci

ATLANTA (ots-PRNewswire) - Společnost BellSouth Corporation (NYSE: BLS) dnes oznámila, že použila svého přednostního práva odmítnutí (jakožto v současné době vlastník 22,507 procenta společnosti E-Plus) koupě podílu 17,243 procenta, který má společnost Vodafone v německém provozovateli bezdrátové telefonie E-Plus a že využije svého přednostního práva koupit 60,25 procenta v E-Plus od VEBA/RWE.

BellSouth také oznámila, že vytváří alianci se společností KPN Royal Dutch Telecom. KPN (NYSE: KPN) poskytne BellSouth půjčku 9,4 miliardy USD na nákup akcií Vodafone a VEBA. KPN podé převede půjčku na podíl 77,493 procenta BellSouth GmbH, holdingové společnosti, která bude vlastnit a provozovat E-Plus. Po ukončení transakce budou mít BellSouth a KPN v E-Plus kontrolní podíl.

BellSouth má opci převést svých 22,507 procenta v E-Plus na 19procentní podíl v KPN anebo na podíl v KPN Mobile v ekvivalentní hodnotě. KPN Mobile je holdingová společnost pro všechny investice KPN do bezdrátové telefonie, u níž se očekává, že provede veřejný úpis akcií v první polovině roku 2000.

Zpočátku se v jednáních uvažovalo o hodnotě 6,5 miliardy USD za podíl BellSouth v E-Plus. Avšak protože trh nadále pozitivně oceňoval hodnotu KPN, byl podíl BellSouth zvýšen na 7,8 miliardy USD.

"Naše počáteční 150miliónová investice do E-Plus, která je nyní oceňována na 2,4 miliardy USD, nyní byla přeměněna na aktivum 7,8 miliardy USD," uvedl F. Duane Ackerman, předseda představenstva a generální ředitel BellSouth. "Je to skvělá zpráva pro akcionáře BellSouth protože jsme získali dalších 5,4 miliardy v hodnotě, která se v současné době neodráží v ceně našich akcií."

Wim Dik, předseda představenstva a generální ředitel KPN, " uvedl: "Už jsme dali jasně najevo, že budeme schopni dosáhnout takové významné pozice v mobilní telefonii spojením s pravým partnerem. Jsme přesvědčeni, že v BellSouth jsme našli zkušeného partnera v moderních telekomunikačních službách s progresivním přístupem k novinkám. S nimi budeme schopni urychlit náš růst na evropských trzích mobilní telefonie."

BellSouth se také dohodla na tom, že KPN poskytne až tři miliardy USD úvěrů, které budou použity na další investice do bezdrátové telefonie v Evropě. V souvislosti s úvěry obdrží BellSouth opční listy na nákup zhruba 52 miliónů dalších akcií KPN. BellSouth zváží poskytnutí dalších půjček až do výše pěti miliard USD, aby KPN měla zdroje na akvizice provozovatelů bezdrátové telefonie v Evropě. Tyto dodatečné úvěry, pokud budou poskytnuty, budou převoditelné na akcie společnosti KPN Mobile.

BellSouth uvedla, že si vybrala KPN za partnera, protože tato společnost nabídla společnou kontrolu v E-Plus a opci získat majetkový podíl buď v KPN nebo KNP Mobile.

"KPN je velmi aktivní konkurent s několika podíly v bezdrátových společnostech v Evropě," uvedl Ackerman. "Očekáváme, že naše partnerství bude velmi úspěšné a že vytvoří pro BellSouth v Evropě další možnosti."

Komunikační trh v Evropě má hodnotu přes 200 miliard USD. Německo je obzvláště významnou částí tohoto trhu, s obyvatelstvem 82 miliónů lidí a poměrně malou mírou vybavenosti mobilními telefony, totiž 23 procent proti evropskému průměru 33 procent.

BellSouth zůstává významným aktérem na globálním trhu bezdrátové telefonie, působí ve 20 zemích a obsluhuje na celém světě více než deset miliónů uživatelů bezdrátové telefonie.

O společnosti E-Plus

E-Plus je třetí největší operátor mobilních telefonů v Německu. S odhadovanými 3,5 miliónu zákazníků koncem roku 1999 má E-Plus tržní podíl 20 procent.- Společnost provozuje celostátní síť GSM 1800 se zhruba 7000 základovými stanicemi. Má sídlo v Düsseldorfu a má 3000 zaměstnanců.

O společnosti KPN

KPN Royal Dutch Telecom je přední telekomunikační společnost v Nizozemsku. Ve své domovské zemi a buď samostatně nebo ve spolupráci s partnery v dalších zemích, převážně v západní a střední Evropě, poskytuje celou škálu telekomunikačních, informačních a komunikačních služeb. Zaměřuje se na růst ve čtyřech hlavních činnostech: mobilní telefonie, pevné sítě, poskytovatel internetových a datových služeb a internetu, vytváření tzv. call centres (informačních středisek pro zákazníky) a mediální služby. V Nizozemsku má v pevné síti KPN devět miliónů linek a je čelní společností na trhu mobilní telefonie (3,6 miliónu zákazníků) a internetových služeb. Prostřednictvím společnosti KPNQwest (Nasdaq: KQIT) nabízí v Evropě podnikům a velkoodběratelům internetové a datové služby.,

KPN má tržní kapitalizaci zhruba 70 miliard NLG a za rok 1998 vykázala celkové provozní tržby 17.719 miliónů NLG a čistý zisk 1515 miliónů NLG. Čistý zisk KPN za první pololetí roku 1999 byl 918 miliónů NLG při celkových provozních tržbách 8849 miliónů NLG. NLG uvedla, že předpovídá za celý letošní rok zisk přes 1,7 miliardy NLG. Připojením německého provozovatele E-Plus se nově vytvořený subjekt KPN Mobile stane významným celoevropským provozovatelem mobilních telefonů se zhruba osmi milióny zákazníků.

KPN Mobile v současné době působí v těchto zemích: Nizozemsko, Belgie (KPNOrange) Maďarsko(Pannon), Ukrajina(UMC), Bulharsko (Mobikom, chystá se akvizice) a Indonésie(Telkomsel).

O společnosti BellSouth

BellSouth je komunikační společnost s ročními tržbami 25 miliard USD. Poskytuje telekomunikační služby, bezdrátovou komunikaci, kabelovou a digitální TV, zajišťuje reklamu a publicitu a internetové a datové služby více než 36 miliónům zákazníků ve 20 zemích po celém světě, například v Belgii, Dánsku, Německu, Nizozemsku a Spojeném království. V Latinské Americe BellSouth zajišťuje komunikační služby v devíti zemích: Argentině, Brazílii, Chile, Ekvádoru, Panamě, Peru, Nikaragui, Uruguayi a Venezuele. Plánuje začít poskytovat služby v Guatemale v polovině roku 2000. BellSouth také zajišťuje komunikační služby v Číně, Indii, Izraeli a Singapuru.

ots Original Text Service: BellSouth Corporation

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Jeff Battcher, BellSouth, 404-713-0274; nebo Michel Hueber, KPN-The Netherlands, +31-70-332-4500

Klíčová slova PROTEXT-Bell South-KPN-E-Plus