Čeští vědci získali prestižní mezinárodní ocenění

Praha 4. února (PROTEXT)

Viktor Sýkora z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Jan Žemlička, František Krejčí a Jan Jakůbek z Ústavu technické a experimentální fyziky (ÚTEF) Českého vysokého učení technického v Praze společně získali ocenění v 10. ročníku prestižní mezinárodní soutěže International Science and Engineering Visualization Challenge. Soutěž každoročně vyhlašuje National Science Fundation jako klíčová organizace pro financování a organizaci výzkumu v USA (mezi příjemci financování poskytnutého touto organizací je mimo jiné i 180 laureátů Nobelových cen).

Mezinárodní soutěž International Science and Engineering Visualization Challenge každoročně vyhlašuje nejlepší vědecké výsledky, které svou vizuální formou přibližují vědu širší veřejnosti. Čeští vědci uspěli se snímky rostlinných semen pořízených pomocí rentgenové radiografie s vysokým rozlišením a kontrastem v kombinaci se snímky z optického mikroskopu. Soutěžní snímky odhalující skrytou krásu rostlinných semen demonstrují, jak vývoj v oblasti polovodičových pixelových detektorů, kterému se ÚTEF ČVUT v Praze intenzivně věnuje, otevírá zcela nové možnosti zkoumání v dalších oborech, jako je biologie či medicína.

Čeští vědci, kteří získali druhé místo v kategorii Fotografie, v této soutěži uspěli jako první zástupci České republiky v historii. Výsledky soutěže včetně samotných obrázků byly publikovány v únorovém čísle prestižního vědeckého časopisu Science.

Odkazy na stránky:

Kontakt:

Viktor Sýkora

Centrum pro experimentální biomodely

1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

viktor.sykora@lf1.cuni.cz

tel.: +420603417315

Jan Žemlička

Ústav technické a experimentální fyziky

České vysoké učení technické v Praze

jan.zemlicka@utef.cvut.cz

tel.: +420224359179