Pardubická RETIA dodá armádě špičkový radar

Pardubice 5. září (PROTEXT)

Ministerstvo obrany uzavřelo koncem srpna s firmou RETIA, a.s. smlouvu na dodání celkem čtyř kusů nově vyvinutých přehledových mobilních radarů krátkého dosahu ReVISOR.

Tento moderní typ vyvinula pardubická firma v průběhu čtyř let a armáda zakoupené komplety postupně obdrží od dubna roku 2014 do konce listopadu 2015. Radary budou směřovat k 25. protiletadlové raketové brigádě ve Strakonicích, konkrétně k její palebné jednotce vyzbrojené přenosným raketovým protiletadlovým kompletem RBS-70. A právě jejich bojovou efektivnost ReVISOR podstatným způsobem zlepší. Dokáže buď na příslušné velitelství nebo i přímo obsluhám jednotlivých odpalovacích zařízení v dostatečném předstihu poskytnout nejen přesné informace o vzdušné situaci v okolí bráněné oblasti, ale i všechny potřebné informace o přibližujících se cílech, včetně jejich rozlišení na vlastní či cizí. Protože je však ReVISOR vybaven vlastními moduly řízení/velení a komunikace, může se využívat v různých taktických konfiguracích - například dokáže fungovat i jako systém, který řídí a velí protiletadlové raketové četě.

ReVISOR představuje kompaktní mobilní systém, který lze díky malým rozměrům i hmotnosti umístit na jednoosý přívěs nebo lehký terénní automobil. Jeho rotující plošnou anténu na výsuvném rameni lze zvednout až do výšky 6,5 m, čímž se zlepšuje jeho "výhled" v členitém terénu a zvyšuje se i jeho efektivní dosah. Při transportu lze konstrukci naopak složit, takže ReVISOR vypadá jako obyčejný přívěs. Konstrukce a použité moderní technologie umožňují, aby radar i v podmínkách silného rušení soustředil veškeré zdroje na zjišťování a sledování i nízkoletících cílů včetně bezpilotních prostředků nebo vrtulníků ve visu. Radar dokáže detekovat běžný cíl na vzdálenost 25 km nebo malé bezpilotní letouny na přibližně 19 km. Jejich zjišťování probíhá s vysokou přesností - například vzdálenost cíle lze určit s přesností na 50 m. ReVISOR má například i vestavěný systém pro automatickou kontrolu funkčnosti a lze jej ovládat na dálku, takže obsluha může být umístěna v úkrytu.

Ačkoli se jedná o úplně nový radar, jehož prototyp byl představen teprve v polovině letošního roku, díky svým vlastnostem, kompaktním rozměrům i nízké hmotnosti a příznivé ceně budí již zájem v některých dalších zemích, z nichž některé stejně jako česká armáda mají ve výzbroji protiletadlový komplet RBS 70. Firma RETIA tak vstupuje na světový trh se zajímavým výrobkem, který v příslušném segmentu radiolokační techniky má reálné šance i na velmi zajímavý komerční úspěch.

Počítačová kresba přibližující podobu radaru ReVISOR pro českou armádu (kresba: RETIA).

Kontakt:

Peter Štefanča

e-mail: pstefanca@retia.cz

Klíčová slova ČR-armáda-zbraně-komunikace-firmy-RETIA

Pardubický (pu)

Auto-moto, doprava a stroje
Politika, veřejná správa a soudy
IT, telekomunikace