SANEP: Kauzy Drobila a Vondry táhnou ODS ke dnu, třetina lidí si přeje předčasné volby

Praha 3. února (PROTEXT)

Naprostým debaklem by pro ODS skončily volby do Poslanecké sněmovny, pokud by se konaly na přelomu ledna a února letošního roku. Jak vyplývá z výsledků aktuálního exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, hypotetické volby do Poslanecké sněmovny by na přelomu ledna a února letošního roku vyhrála s drtivou převahou ČSSD. Jak již ukázal exkluzivní průzkum volebních preferencí z počátku ledna letošního roku, ODS doplácí jak na reformní politiku, tak zejména na kauzy svých ministrů. Vedle dnes již bývalého ministra životního prostředí Nečasovy vlády Pavla Drobila (ODS), který rezignoval na ministerský post po zveřejnění kauzy Státního fondu životního prostředí (SFŽP), má podíl na pokračujícím propadu volebních preferencí ODS i aktuální kauza, tentokráte ministra obrany Alexandra Vondry. Ten prozatím nedokázal uspokojivě vysvětlit okolnosti kolem pravděpodobně předražené zakázky na služby během předsednictví EU za 766 milionů korun. Přízeň voličů ztrácí i TOP 09. Naopak mírný vzestup lze pozorovat v případě Věcí veřejných, které tak po dlouhodobém poklesu voličského zájmu, i přes kauzu kolem bezpečnostní agentury ABL, dříve vlastněné ministrem dopravy Vítem Bártou, zažívají pozvolný vzestup zájmu voličů. Důvodem může být jak poměrně razantní a transparentní vystupování ministrů Věcí veřejných, tak i skutečnost, že kauza kolem bezpečnostní agentury ABL nemá souvislost s případným korupčním jednáním na úkor daňových poplatníků, což však nelze říci o kauzách Pavla Drobila či Alexandra Vondry. Ministr dopravy Vít Bárta se navíc ukazuje jako velice zdatný politik. Nicméně celkově by v případě aktuálních hypotetických poslaneckých voleb měla koaliční vláda ODS, TOP 09 a VV pouze 96 poslaneckých hlasů oproti stávajícím faktickým 118 poslaneckým hlasům. Většinou 104 hlasů by pak podle aktuálních volebních preferencí disponovala ČSSD společně s KSČM. Doplňujícím a velice znepokojujícím zjištěním společnosti SANEP je i více jak třetinový zájem široké veřejnosti o konání předčasných voleb.

Exkluzivní internetový on-off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 27. ledna 2011 - 2. února 2011 na vybrané skupině 13.630 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 29.284 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný volební model vycházejí pouze z hlasů 59,4% respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

V případě teoretického konání parlamentních voleb na přelomu ledna a února letošního roku nadále posiluje ČSSD, která by zvítězila se ziskem 34,1% hlasů, což je o osm desetin procentních bodů více, než tomu bylo na přelomu loňského a letošního roku. Sociální demokraté tak pod vedením úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky pokračují v trendu stoupajícího zájmu českého elektorátu. ČSSD zjevně sbírá voličské body jak díky plánovaným vládním reformám, tak i díky kauzám ministrů vládní koalice.

Druhou nejsilnější stranou v Poslanecké sněmovně by byla, stejně jako před měsícem, TOP 09 se ziskem 18,3% hlasů. Ovšem voličská důvěra v TOP 09 nadále klesá, a to oproti minulému měsíci o dalších osm desetin procentního bodu. TOP 09 se tak přibližuje k preferencím třetí ODS, která by v případě aktuálního konání poslaneckých voleb získala 16,5% hlasů. To je o další tři desetiny procentního bodu méně, než tomu bylo před měsícem a jedná se o absolutně nejhorší teoretický volební výsledek ve sledovaném období.

Občanští demokraté tak zjevně doplácejí na deklaraci protikorupční politiky, kterou však provázejí kauzy bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila a ministra obrany Alexandra Vondry. V případě negativního vývoje kauzy ministra obrany Alexandra Vondry pak nelze vyloučit další propad voličské důvěry ODS, ale i důvěry samotného premiéra Petra Nečase.

Komunisté oproti minulému měsíci ztrácejí sedm desetin procentního bodu, avšak stále se i se ziskem aktuálních 11,8% hlasů těší své standardní voličské podpoře skalních příznivců.

Opět o malý krůček si, stejně jako v minulém měsíci, polepšily Věci veřejné, které by aktuálně volilo 8,1% voličů, což je o dvě desetiny bodu více než na přelomu loňského a letošního roku. Potvrzuje se tak konec preferenčního propadu Věcí veřejných. Za velice pozvolným nárůstem zájmu voličů o Věci veřejné stojí bezesporu výrazné chování a jednání všech ministrů této strany. Jakkoli může mít negativní vliv na voliče VV kauza bezpečnostní agentury ABL a jejího bývalého majitele, ministra dopravy Víta Bárty, svoji zásadní roli hraje skutečnost, že kauza agentury ABL nemá, na rozdíl od kauz Pavla Drobila a Alexandra Vondry, spojitost s podezřelým nakládáním s penězi daňových poplatníků.

Voliči zjevně ztrácejí nadále zájem i o KDU-ČSL, kterou by aktuálně volilo 3,9% voličů, tedy o osm desetin procentního bodu méně než tomu bylo v předchozím měsíci.

Žádná jiná politická strana by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup na parlamentní půdu.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL - POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model, který vychází z aktuálního průzkumu volebních preferencí, tedy z hlasů pouze rozhodnutých voličů, a také údajů z posledních sněmovních voleb za použití d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů pro strany, ukazuje, že stávající vládní koalice by aktuálně disponovala pouze menšinou 96 hlasů. Oproti minulému sledovanému období by si tak vládní koalice pohoršila o další dva poslanecké hlasy, a to ve prospěch případné koalice ČSSD s KSČM, která by v Poslanecké sněmovně disponovala většinou 104 hlasů. Vzhledem ke stále vzrůstající voličské podpoře ČSSD a nově i mírnému nárůstu zájmu o Věci veřejné je pak zajímavé sledovat případné spojení těchto dvou stran. Věci veřejné totiž avizují inklinování k středolevicové politice, což by v budoucnu nevylučovalo vznik koalice ČSSD a VV. V tuto chvíli by tato koalice disponovala 95 mandáty, ovšem rozhodně nelze vyloučit, že se tato hodnota může v blízké budoucnosti pohybovat kolem magické hranice sta hlasů. Překročení této hranice by přitom mohlo znamenat zajímavý vývoj vztahů mezi ČSSD a VV.

Jak ukázalo doplňující zjištění průzkumu volebních preferencí společnosti SANEP, podle mínění více jak třetiny dotázaných (34%) by se měly konat předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Tento výsledek je výsledkem problematické vnitrokoaliční vládní situace, stejně jako situace kolem protestujících lékařů, kauz vládních činitelů i sociálně problematických a citlivých vládních reformních kroků.

Více na http://www.sanep.cz

SANEP je exklusivním partnerem Vysoké školy ekonomické v Praze, Fakulty mezinárodních vztahů a výzkumného záměru Governance v kontextu globalizované společnosti a ekonomiky, a dále je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Kontakt:

Oldřich Zajíc

tel.: 602 538 278

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Klíčová slova ČR-volby-preference-firmy-SANEP-MÍNĚNÍ

Politika, veřejná správa a soudy