Jak ušetřit na dovolené v zahraničí? * Češi zapomínají žádat o vrácení DPH za nákupy během dovolené v zahraničí

Praha 15. července (PROTEXT)

Občané České republiky, kteří jako turisté cestují mimo Evropskou unii, mohou využít Tax Free služeb (vrácení DPH) a tím si zpříjemnit zahraniční dovolenou levnějšími nákupy bez DPH. Mezi oblíbené destinace hojně navštěvované českými turisty stojí za zmínku Chorvatsko (800.000 Čechů ročně), kde je vysoké DPH 23% a tím tedy i vyšší úspora za nákupy. Dále Češi hojně cestují do Turecka, které je rovněž mimo EU. Možnost nákupů bez DPH se rovněž týká Kypru (severní část), Švýcarska a Norska, Islandu, Argentiny, Koreje a Singapuru. Čeští turisté si musí při nákupu v obchodě požádat o "tax free formulář", který jim prodavač vyplní.

Při odjezdu nebo odletu z dovolené je potřeba předložit formulář pohraničnímu celnímu úřadu a ten potvrdí vývoz zboží. Potom už se stačí po návratu do Čech obrátit na výplatní místa (např. společnost Global Blue) a refundace ze zakoupeného zboží vám bude vyplacena i v hotovosti v korunách.

Nákupní tip:

V každé zemi je většinou nutné nakoupit nad určité minimum v jednom obchodě v jeden den (např. Chorvatsko - minimum 740,- HRK, cca 2642,-Kč). Pokud nakoupí více osob najednou (v jeden den v jednom obchodě - vše na jednu účtenku) a překročí toto minimum, mohou si rovněž nechat vypsat formulář na tax free. Vrácený refund si pak rozdělí.

Příklad úspory při nákupu v Chorvatsku:

Pokud nakoupíte kalhoty a tričko v celkové hodnotě 745 HRK, tj. 2659 Kč, dostanete zpět 98 HRK, tj. 350 Kč. Při nákupu luxusních hodinek v hodnotě 20.000 Kč (5602 HRK) ušetříte 2909 Kč (815 HRK).

Sazba DPH a výše minimálního nákupu pro uplatnění refundace ve vybraných zemích:

DPH Minimální nákup Zboží se musí vyvézt do:
Chorvatsko 23% 740,01 HRK 3 měsíců
Turecko 8% a 18% 100 TRY 3 měsíců
Švýcarsko 7,60% 300 CHF 1 měsíce
Norsko 25% a 14% 315 NOK 1 měsíce

Kontakt:

Ing. Jiří Macas, MBA

Country manager

Global Blue Czech Republic, s.r.o.

T:+420 224 241 271

e-mail: info.cz@global-blue.com