Nová verze programu pro dílenské programování soustruhů od GE Fanuc

PRAHA 17. září (PROTEXT)

GE Fanuc oznámil vydání nové verze programu pro dílenské programování soustruhů. Podobně jako program pro dílenské programování frézek je zvláště určen těm, kdo často vyrábí v malosériích.

Nová verze tohoto programu obsahuje podstatná rozšíření, nejnápadnější jsou přitom nově vyvinuté vlastnosti pro řízení osy C.

Jedná se v podstatě o zjednodušené programování s grafickou podporou pro použití se sérií i CNC řídících systémů od GE Fanuc. Účelem programu pro dílenské programování je zjednodušit programování prostřednictvím grafické podpory, výběru připravených cyklů, pomocných obrazovek a animací. Tento program jako zvláštní příslušenství pro 21i-TA a 18i-TA CNC a stávající uživatelé systémů si mohou objednat jejich dovybavení.

V programu jsou tři operační módy: Vedené ruční obrábění, jednoduché obrábění a obráběcí cykly. Jednoduché ovládání je zajištěné prostřednictvím informací poskytovaných na univerzálním barevném displeji LCD 10.4 palce, z kterého je možné pomocnými okny, která se zobrazují dle potřeby, přehlédnout všechny operace bez nutnosti přepínání do dalších obrazovek.

Programování ISO s nápovědou, které je pružnější než jednoduché strojní jazyky, používá konverzační metodu, ikonová menu a tlačítka, přičemž průvodní okna ukazují požadované parametry pro zadání od obsluhy.

Pro určité běžné soustružnické operace existují připravené cykly, včetně těch, které jsou potřeba pro obrábění tyče (hrubování a načisto), drážkování, trapézové drážky (hrubování a načisto), řezání závitů, upichování - DIN 509-E & DIN 76, vrtání, navrtávání, stružení, provrtávání a řezání vnitřních závitů.

Programy může obsluha před použitím snadno kontrolovat pomocí propracované grafické simulace na obrazovce. Ta používá realistické animované simulační výkresy se zobrazenými pevnými modely a průřezovými náhledy na součástky, jakož i zobrazení dráhy nástrojů v izometrické nebo dvojrozměrné rovině.

Program také obsahuje průvodní obráběcí obrazovku pro ruční obrábění. Tato obsahuje: obrábění podle přímek, kuželů a oblouky s ručním vedením. Je tam učící program pohybu v osách a pomocná funkce, dále editace učících bloků a přehrávání obrábění.

Uživatelé budou mít prospěch z podstatně lepší účinnosti programování a ze sníženého počtu programovacích chyb, které se pravděpodobně vyskytnou. Doba zaučení pro uživatele přicházejícího bez znalostí o programování se očekává podstatně kratší než u jiných existujících programů tohoto druhu. Cílový segment trhu je zaměřen zejména na méně zručné operátory CNC, kterým umožňuje, aby se rychle stali odborníky na krátkodobou práci.

Pro další informace kontaktujte: GE Fanuc Automation +R s.r.o., Prodejní marketing, Jan Koudelka, U Studánky 3, 170 00 Praha 7, tel.: (02)33372503, fax: Fax: (02)33370821, email: koudelka@gefanuceur.ge.com; GE Fanuc Automation Europe S.A., Marketingová komunikace, Ingo Kaiser, Zone Industrielle, L-6468 Echternach, Lucembursko, tel.: 0352727979213, fax: 0352727979315, email: ingo.kaiser@gefanuceur.ge.com.

Klíčová slova PROTEXT-GE Fanuc

IT, telekomunikace