SANEP: PLATY POLICISTŮ A HASIČŮ

Praha 29. prosince (PROTEXT)

Nadpoloviční většina veřejnosti je nakloněna zásahu poslanců z levicového politického spektra, kterým se při závěrečném hlasování o státním rozpočtu na rok 2010 podařilo zabránit plánovanému čtyřprocentnímu snížení platů policistů a hasičů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, podle něhož 52% dotázaných považuje za správné, že policistům a hasičům nebyly sníženy platy, což si naopak nemyslí 39 procent respondentů.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 22. - 26. prosince 2009 na vybrané skupině 6710 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 121.000 registrovaných uživatelů 18.300 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +-1,5%

Demonstraci, kterou uspořádali v Praze policisté a hasiči na podporu zamezení snížení jejich platů, považuje za správnou souhrnem 49% dotázaných. Ovšem druhá polovina dotázaných (46%) tuto demonstraci za správnou nepovažuje. Tento výsledek potvrzuje fakt, že zejména profesní protestní demonstrace se v ČR dosud nestaly běžnou součástí kultury jako například ve Francii.

Ovšem i přes tuto rozpolcenost názorů na demonstraci policistů a hasičů je zřejmé, že většina dotázaných stojí za rozhodnutím levicové části politické reprezentace, která proti vůli pravice platy policistům a hasičům nesnížila.

Společnost SANEP využívá ve svém průzkumu aktivní účasti 121.000 stálých respondentů a používá vlastní metodické postupy, které umožňují vytvářet velice přesný obraz názorů celého společenského a věkového spektra obyvatel ČR.

Tento průzkum byl zadán a zpracován analytickým oddělením společnosti SANEP.

Více na http://www.sanep.cz

Sanep je exklusivním partnerem Vysoké školy ekonomické v Praze, Fakulty mezinárodních vztahů a výzkumného záměru Governace v kontextu globalizované společnosti ekonomiky.

Kontakt:

Oldřich Zajíc

tel. 602 538 278

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

Klíčová slova ČR-policie-hasiči-mzdy-SANEP-MÍNĚNÍ

Politika, veřejná správa a soudy