PROSOMA Evropské komise podporuje nové technologie na

webovém veletrhu LUCEMBURK 7. září (PROTEXT/ots)

PROSOMA podporuje rozvoj výzkumu a technologie v Evropě tím, že pomáhá sítím malých a středních podniků nebo větších společností prostřednictvím Internetu. Tato služba Evropské komise vystavuje průkopnické informační a komunikační technologie, které jsou výsledkem výzkumných a pilotních projektů, podporovaných EU. Elektronický veletrh PROSOMA, pod www.prosoma.lu , je volně přístupný pro každého zájemce o browserové produkty nebo o kontakt se zúčastněnými organizacemi.

Když se Eptron, španělská multimediální společnost, zúčastnil v projektovém konsorciu ES, výsledkem byl v polovině roku 1997 nový produkt pro třírozměrnou animaci. O více než dva roky později si společnost a její obchodní partneři vytvořily pevné postavení s produktem usnadňujícím animovanou konstrukci, elektronické zobrazení prostoru pro chatování a multikonference, stejně jako tzv. hry virtuální reality, založené na videu. "Používáme lidské herce pro ztvárnění řady situací, pro zabírání sekvencí na filmu pomocí několika videokamer a jejich přepracování tak, aby byly použitelné pro standardní software, používaný profesionály z oblasti filmu, televize a animované konstrukce," říká pan Juan Ramon Lopez Gay z madridského Eptronu. "Ve skutečnosti to umožňuje vynikající kvalitu obrazu, protože naše metoda zachycuje nuance a plynulost skutečného lidského pohybu a výraz tváře." Pan Lopez Gay je velmi spokojen s přitažlivostí produktu prostřednictvím PROSOMA: "PROSOMA nám pomáhá získat přitažlivost pro Bodytrack & Visage Studio, které je stále ve vývojové fázi. Mohli jsme předvést náš produkt prostřednictvím vysoce kvalitní multimediální prezentace na CD- ROM, které je pravidelně distribuováno vrcholovým evropským představitelům řadou společností, o které máme potenciální zájem. Navíc pravidelné návštěvy výstavy PROSOMA významně zvyšují naše obchodní perspektivy."

Dalším příkladem představeným na webové stránce PROSOMA je soubor multimediální výuky jazyků, vyvinutý evropským konsorciem společností pod vedením univerzity z německého Tübingenu. "Je to koncepce umožňující jazykovou výuku a sepsání v jednom nástroji a v tomto smyslu je podle mne unikátní," poznamenal Dr. Kurt Kohn, profesor aplikované lingvistiky na univerzitě. Materiály mohou být staženy z Internetu a přizpůsobeny učiteli nebo společnostmi - např. BASF používal tento produkt v minulosti a BOSCH nyní spolupracuje na pilotním projektu, zkoumajícím možnosti používání jeho vlastního autentického videomateriálu pro vytvoření specifického jazykového kursu společnosti. "Další rozšiřování našeho úsilí na evropské úrovni je pro nás evidentně důležité a z tohoto hlediska vystoupení na PROSOMA nám mimořádně pomůže."

Na webové stránce PROSOMA je nyní vystavováno asi 700 projektů, z nichž většina je ve vývojové fázi. Pokrývají aplikace informační a komunikační technologie v celé řadě sektorů, od elektronického obchodu po zdravotnictví nebo ochranu životního prostředí (abychom zmínili alespoň některé) a mnohé byly patentovány. PROSOMA se snaží pomáhat podnikatelům a dalším organizacím profitovat ze tohoto hodnotného množství informací a průběžně aktualizovat svou webovou stránku, aby reagovala na potřeby svých uživatelů. PROSOMA CD-ROM také svou vysokou kvalitou umožňuje návštěvu off-line.

PROSOMA je součástí snah Evropské komise o vytvoření informační společnosti přátelské k uživateli. ots Original Text Service: European Commission Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: Gina Panopoulos za Evropskou komisi +352-44-10-12-2274, nebo fax, +352-44-10-12-2359, nebo g.panopoulos@prosoma.lu

Klíčová slova PROTEXT-PROSOMA

Evropa, EU, NATO (es)