Nizozemské ministerstvo hospodářství schválilo

partnerství Reliant Energy s UNA HOUSTON 2. září (PROTEXT/ots)

Reliant Energy (NYSE: REI) dnes oznámila, že nizozemské ministerstvo hospodářství schválilo její strategické partnerství s holandskou elektrárenskou firmou N.V. Energieproduktiebedrijf UNA (UNA).

UNA je jednou ze čtyř velkých nizozemských elektrárenských společností a jeho kapacita 3400 MW představuje téměř 20 procent nizozemského trhu. UNA provozuje kombinaci plynových, uhelných a kogeneračních elektráren v oblastech Amsterodamu a Utrechtu.

Dohoda požaduje, aby Reliant Energy získal počáteční 40procentní podíl v UNA za přibližně 754 miliónů USD s tím, že se tento podíl zvýší do konce roku 1999 na 52 procent. Celková nákupní cena akvizice je přibližně 2,3 miliardy USD při dnešním devizovém kursu. Finanční vypořádání počátečních 40 procent je očekáváno do konce září 1999.

"Je to památný den pro obě společnosti," řekl Steve Letbetter, prezident a výkonný ředitel Reliant Energy. "Vidíme velké možnosti kombinace Reliant Energy a UNA. Evropské energetické trhy se rychle restrukturalizují a Nizozemsko je důležitou bránou pro naše aktivity v Evropě."

"Několik měsíců jsme se soustřeďovali na způsoby, jakými mohou UNA a Reliant Energy spolupracovat na zlepšování provozu a přinesení konkurenčních výhod pro zákazníky v Nizozemsku," řekl Charles Oglesby, výkonný ředitel Reliant Energy Wholesale Group a evropských operací Reliant Energy. "Naše zkušenosti s dodávkami paliva, obchodováním s zemním plynem a elektřinou, jakož i s provozováním elektrárenských jednotek na deregulovaném trhu, se dobře smísí se znalostí místního trhu, provozními zkušenostmi a silnými aktivy UNA."

Oglesby dodal, "Jsme nyní zcela na cestě budování našeho obchodování energií a marketingových operací v Holandsku a UNA je naší základnou. Tato akvizice nám dovolí opakovat naše na aktivech založené obchodování energií a tržní strategii, které byly úspěšné ve Spojených státech."

Reliant Energy se sídlem v Houstonu, Texas, je mezinárodním dodavatelem energie a služeb s ročními příjmy 11,5 miliardy USD a s celkovými aktivy přes 19 miliard USD. Společnost je přítomna ve většině hlavních energetických oblastí USA s provozovanou výrobou 18.000 MW elektřiny, patří mezi deset největších velkoobchodníků energií a tržně a distribučně obsluhuje téměř 4 milióny zákazníků pro elektřinu a zemní plyn. Reliant Energy má rovněž významné podíly v distribuci energie v Latinské Americe, kde obsluhuje téměř 10 miliónů zákazníků. ots Original Text Service: Reliant Energy Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: Media, Bob Waldrop, (USA) 713-207-7379, nebo Pat Hammond, (USA) 713-207-7723, nebo investoři, Randy Burkhalter, (USA) 713-207-3115, všichni z Reliant Energy Company News On-Call: http://www.prnewswire.com/comp/419090.html nebo fax, (USA) 800-758-5804, linka 419090

Klíčová slova PROTEXT-Reliant Energy-UNA

USA, Kanada, OSN, svět a Arktida (us)

Energetika, suroviny