STRHUJÍCÍ KATYŇ SE BUDE PROMÍTAT VE VOJENSKÝCH KASÁRNÁCH

Pardubice 11. dubna (PROTEXT)

Již počtvrté se absolutním trhákem pardubické části mezinárodního filmového festivalu Febiofest stane speciální festivalová projekce, tradičně vzbuzující obrovský zájem veřejnosti.

Po mimořádném úspěchu obnovené premiéry kultovního filmu Spalovač mrtvol v prostorách krematoria, oscarovém snímku Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky uvedeném v nádražní hale a projekci Tmavomodrého světa v letištním hangáru, budou mít milovníci stříbrného plátna šanci spatřit strhující film slavného polského režiséra Andrzeje Wajdy Katyň. A to na Velikonoční pondělí 13. dubna 2009 od 13:00 hodin v areálu zámku ve Zdechovicích na Přeloučsku. V dnes ponurém objektu sídlila Československá armáda do roku 1968, kdy odtud byla vyhnána sovětskými vojáky. Od té doby zámek pustl.

Snímek o zločinu, jenž měl být zapomenut, byl loni nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Je neobyčejně sugestivním zpracováním jedné z nejtemnějších událostí polských dějin. Zachycuje masakr 22.500 polských vojáků i civilistů v režii sovětské tajné policie v roce 1940. Filmové drama držitele čestného Oscara za celoživotní dílo, jehož Andrzej Wajda získal v roce 2000, se zaměřuje na konkrétní příběhy lidí, které masakr s různou intenzitou osobně zasáhl. Osou snímku jsou osudy žen, které ztratily své manžely, bratry či syny. Některé z nich se také dostávají do sovětského zajetí, jiné hledají důkazy o jejich přežití, další apaticky čekají, smířené s tím nejhorším možným scénářem. Film představuje jednu z nejhrůznějších vražd především pohledem rodinných příslušníků, prostřednictvím jejich marných nadějí a prožívaného utrpení.

PŘEDPRODEJ VSTUPENEK V PARDUBICKÉM INFORMAČNÍM CENTRU NA NÁMĚSTÍ REPUBLIKY. CENA VSTUPENKY 79,- KČ.

Více na http://www.katyn.cz

Klíčová slova ČR-film-festival-Febiofest-Pardubice