Bank of America koupila firmu Merrill Lynch * Posílí svou pozici v oblasti správy majetku a mezinárodního a investičního bankovnictví

Charlotte (USA, Severní Karolína) 1. ledna (PROTEXT/PRNewswire)

Společnost Bank of America Corporation dnes dokončila koupi firmy Merrill Lynch & Co., Inc. Vznikla tak prestižní společnost, která bude poskytovat finančí služby a firma tak významně posílí svou pozici v oblasti správy majetku a mezinárodního a investičního bankovnictví.

Logo: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20050720/CLW086LOGO-b )

"Vytvořili jsme tuto novou organizaci, neboť věříme, že správa majetku a firemní a investiční bankovnictví představují velké příležitosti pro rozvoj, zejména když je spojíme s našimi špičkovými kapacitami v oblasti spotřebitelského a komerčního bankovnictví," řekl předseda představenstva Bank of America a generální ředitel Ken Lewis. "Máme nyní skvělou příležitost k tomu, abychom získali většinový podíl na trhu a rozšířili naši vedoucí pozici na trzích v celém světě."

Společnost Bank of America je největším správcem aktiv na světě, zaměstnává zhruba 20.000 finančních poradců a spravuje aktiva v hodnotě více než dvou bilionů amerických dolarů. Mezi její globální investiční aktivity patří i zhruba 50procentní podíl ve společnosti BlackRock Inc., která ke 30. září spravovala majetek ve výši 1,26 bilionu amerických dolarů. Ve stejném období spravovala společnost Bank of America aktiva v hodnotě 564 miliard amerických dolarů.

Spojením rozšíří rovněž své operace v oblasti upisování dluhopisů a equity, prodeje a obchodování, poradenství v oblasti fúzí a akvizic a vytvoří významné příležitosti na prohloubení vztahů s firemními i institucionálními klienty z celého světa.

Podle podmínek smlouvy obdrží akcionáři společnosti Merrill Lynch 0,8595 kmenové akcie společnosti Bank of America za každou kmenovou akcii společnosti Merrill Lynch.

Jak bylo již zveřejněno, společnost Bank of America očekává, že získá sedm miliard amerických dolarů z úspory výdajů před zdaněním plně realizovaných do roku 2012. Ke snížení nákladů dojde v celé řadě zdrojů, jako je například snížení počtu zaměstnanců, které oznámila 11. prosince, a redukce nadbytečných technologií a výdajů na obchod a marketing. Kromě toho společnost očekává, že pro ni bude přínosem i to, že rozšíří nabídku svých produktů, a prohloubí tak vztahy se stávajícími zákazníky společnosti Merrill Lynch.

Výhledová prohlášení

Společnost Bank of America může učinit výhledová prohlášení, včetně prohlášení o finančních podmínkách, výsledcích operací a výhledných tržeb společnosti Bank of America Corporation. Tato výhledová prohlášení zahrnují určitá rizika a nejasnosti. Mezi faktory, které mohou způsobit, že se skutečné výsledky mohou lišit od výsledků uvedených v těchto výhledových prohlášeních, patří mimo jiné například: 1) projektované rozšíření operací po změnách procesů a další investice budou nižší než se očekává; 2) výrazně stoupne konkurence mezi společnostmi poskytujícími finanční služby; 3) všeobecné ekonomické podmínky nebudou tak příznivé, jak se očekává; 4) politické podmínky včetně hrozeb teroristických útoků a souvisejících akcí USA negativně ovlivní podnikání společnosti a ekonomické podmínky jako celek; 5) změny úrokových sazeb a likvidity trhu sníží úrokové marže, ovlivní finanční zdroje a schopnost vytvářet a distribuovat finanční produkty na primárním i sekundárním trhu; 6) změny směnných kurzů zvýší míru rizik; 7) změny trhu a cen negativně ovlivní hodnotu finančních produktů; 8) legislativní nebo regulační prostředí, požadavky nebo změny negativně ovlivní operace, do kterých je společnost zapojena; 9) změny účetních standardů, pravidel nebo interpretací; 10) soudní závazky, včetně nákladů, výdajů, urovnání a odhadů, mohou negativně ovlivnit společnost nebo její podnikání; 11) fúze a akvizice a jejich začlenění do společnosti; a 12) rozhodnutí zmenšit, prodat nebo uzavřít jednotky nebo jinak změnit společné podnikání s jakoukoli jinou firmou. Z toho důvodu varujeme čtenáře, aby těmto výhledovým prohlášením nepřikládali přílišný význam, neboť se vztahují pouze k datu vydání této zprávy. Společnost Bank of America nemá žádnou povinnost aktualizovat tato výhledová prohlášení ve světle nových okolností nebo událostí, ke kterým dojde po vydání těchto výhledových prohlášení. Další informace o společnosti Bank of America Corporation naleznete v hlášeních, které firma předkládá Komisi pro cenné papíry (SEC), které jsou k dispozici na internetové adrese http://www.sec.gov.

O společnosti Bank of America

Společnost Bank of America je jednou z největších světových finančních institucí, která nabízí své služby jak individuálním zákazníkům, tak malým i střední firmám a velkým korporacím, kterým poskytuje celou řadu produktů a služeb v oblastech, jako je bankovnictví, investice, správa aktiv a další segmenty finančnictví a řízení rizik. Společnost poskytuje v USA jedinečnou úroveň služeb více než 59 milionům zákazníků a malých firem prostřednictvím více než 6100 bankovních poboček, 18.000 bankomatů a internetového bankovnictví, kterého využívá více než 25 milionů lidí. Společnost Bank of America nabízí špičkovou podporu více než čtyřem milionům malých firem prostřednictvím sady moderních, snadno přístupných online produktů a služeb. Společnost nabízí své služby klientům ve více než 150 zemích a spolupracuje s 99 procenty amerických firem zařazených na žebříčku Fortune 500 a 83 procenty firem ze světového žebříčku Fortune Global 500. Akcie společnosti Bank of America Corporation (burzovní index NYSE: BAC) jsou součástí indexu Dow Jones Industrial Average a jsou zapsané na burze cenných papírů New York Stock Exchange.

ZDROJ: Bank of America Corporation

KONTAKT:

Investoři: Kevin Stitt, +1-704-386-5667, nebo Lee McEntire, +1-704-388-6780;

Reportéři: Scott Silvestri, +1-980-388-9921, scott.silvestri@bankofamerica.com,

všichni ze společnosti Bank of America

Fotografie: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20050720/CLW086LOGO-b

Archív AP: http://photoarchive.ap.org