Oficiální cena autoportrétu od Celliniho byla stanovena na 107 miliónů eur

Ženeva 12. července 2018 (PROTEXT/PRNewswire)

Umělecký fond Tamoikin Art Fund pořádá mezinárodní prezentaci jediné známé malby, kterou vytvořil Benvenuto Cellini

V roce 2005 proběhla uměleckým prostředím zpráva o úžasném objevu. V jedné soukromé sbírce byla totiž objevena dosud jediná známá malba od Benvenuta Celliniho, představitele italské renesance 16. století, který se vyrovnal Leonardovi da Vinci.

Majitel tohoto díla měl před sebou od té doby nelehký úkol, a to zabezpečit své dílo, prozkoumat ho a nechat ocenit. Tento proces trval několik let a stál více než 200 tisíc eur z jeho vlastních peněz. Podílelo se na něm mnoho odborníků a organizací, jako je například fond Tamoikin Art Fund (TAF), který byl nyní jmenován správcem tohoto autoportrétu od Celliniho.

Po dokončení důkladného šetření se nyní fondu podařilo stanovit hodnotu tohoto vzácného historického uměleckého díla. Hodnota Celliniho autoportrétu činí 107 miliónů eur. Fond TAF nyní připravuje mezinárodní kampaň, kde tento artefakt světového kulturního dědictví představí.

Kdo je Cellini? Abychom tomuto skvělému muži porozuměli, musíme se podívat na jeho život a dílo. Benvenuto Cellini (1500 - 1571) se narodil v italské Florencii. Během svého života se proslavil jako vysoce ceněný spisovatel, malíř, sochař, hudebník, zlatník, vynálezce i voják. Jeho úžasné bronzové sochy jsou ozdobou prominentních ulic po celé Itálii.

- Název Cellini si firma Rolex vybrala pro jednu ze svých značek hodinek

- Ian Fleming ve svých románech o Jamesi Bondovi často Celliniho zmiňuje

- Životem Celliniho byl značně ovlivněn i Salvador Dalí

Benvenuto Cellini byl nepochybně velmi vzdělaný člověk s mimořádnými schopnostmi a byl také skvělým vizionářem, který změnil běh dějin. Objev a první veřejné představení jediné známé Celliniho malby je tak mezinárodním kulturním fenoménem.

Co je o portrétu známo? Jedná se o středně velké umělecké dílo (61 x 48 cm), namalované v 16. století oleji na jedinečném hedvábném papíru, který je přilepený na plátno. Jde o zatím nejvěrnější dosud objevený portrét Celliniho. Portrét je součástí soukromé sbírky sběratele umění.

Navzdory tomu, že je tato malba stará stovky let, přežila ve výjimečně dobrém stavu a nevyžaduje prakticky žádný zásah restaurátora. Naproti tomu obraz Leonarda da Vinciho s názvem "Salvator Mundi", který se nedávno prodal za 450 tisíc dolarů, bylo nutné „zásadně restaurovat“ poté, co byl „nešetrně čištěn a přemalován“. Nález uměleckého díla takového významu v dobrém stavu je velice vzácný.

Fond Tamoikin Art Fund, známý svými rekordními prodeji uměleckých děl, investuje velké prostředky do toho, aby mohl toto kulturně významné umělecké dílo, představit celému světu.

Více informací najdete na webové stránce http://www.tamoikin.com/cellini

Tamoikin Art Fund, 782-234-7775, office@tamoikin.com

Zdroj: Tamoikin Art Fund

SENDING PRESS RELEASES