Premiéra českého krátkého filmu Rekonstrukce na MFF v Locarnu

Praha 11. července 2018 (PROTEXT)

Český film slaví úspěch: nezávislý debut Rekonstrukce bude soutěžit v Locarnu.

Snímek režisérů Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka a producentky Dagmar Sedláčkové bude ve světové premiéře uveden na švýcarském festivalu v srpnu 2018.

Scénář filmu kombinuje prvky dokumentu a fikce. Vychází z reálného případu vraždy bezdomovce spáchané dvojicí teenagerů v roce 2015 a následného vyšetřování. Jeden z pachatelů činu, sedmnáctiletý Olda (Jaroslav Květoň), čeká na soud ve vazební věznici pro mladistvé a jeho jednotvárný život protínají vzpomínky na policejní rekonstrukci činu. Autoři filmu se vyhnuli explicitnímu zobrazení průběhu činu, a příběh jim tak slouží především jako nástroj pro obecný komentář k fenoménu bezdůvodného násilí.

Hraný film Rekonstrukce je prvním společným snímkem režisérské dvojice Novák-Havlíček, pro Nováka je film také producentským debutem. Film vznikal navíc zcela nezávisle na prostředí obvyklé státní a soukromé podpory, o to výraznějším úspěchem je zařazení do soutěžní sekce krátkých filmů Pardi di domani na mezinárodním festivalu v Locarnu. Ten patří mezi nejprestižnější filmové přehlídky na světě a koná se ve Švýcarsku od r. 1946. Dramaturgie festivalu je zaměřena na nové filmové tvůrce a světovému publiku představuje aktuální tendence filmového vyjádření. Uvedení filmu Rekonstrukce znamená pro český film návrat do soutěžní sekce festivalu po 17 letech. Z českých snímků porota v minulosti ocenila například film Noční hovory s matkou režiséra Jana Němce, který si v roce 2001 odnesl cenu Zlatý leopard v sekci video.

Ondřej Novák (*1982) je režisér žijící v Praze, natočil několik krátkých dokumentů a videoklipů, Rekonstrukce je jeho producentským a režijním debutem. Je členem Motiv Collective, kde se věnuje tvorbě komiksových scénářů, interaktivních her a animace. Jiří Havlíček (*1977) je umělec a kurátor, žije a pracuje v Praze. Od roku 2014 je vedoucím ateliéru Text Forma Funkce na Fakultě umění v Ostravě. Natočil dva krátké experimentální filmy - Zajatci filmu (2012) a Film Týden (2016). Dagmar Sedláčková vystudovala na katedře Filmových studií Univerzity Karlovy v Praze a katedru produkce na pražské FAMU. Během studií produkovala krátký film Cagey Tigers režiséra Aramisova, který byl uveden v soutěžní sekci Cinéfondation v Cannes 2011. V roce 2014 se připojila jako producentka k nezávislé produkční společnosti MasterFilm, s.r.o. Ta se zaměřuje na autorská audiovizuální díla s vysokými uměleckými ambicemi a potenciálem mezinárodního přesahu a evropské koprodukce.

Mezinárodní filmový festival v Locarnu se koná od 1. do 11. srpna 2018, premiéra filmu Rekonstrukce je naplánovaná na neděli 5. srpna 2018.

Kontakt:

Dagmar Sedláčková

e-mail: dagmar@masterfilm.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-film-firmy-MasterFilm