Na veletrhu starožitností Antique proběhne světová výstavní premiéra keramiky z Vranovské Vsi

Praha 13. dubna 2018 (PROTEXT)

Jednou z nejpozoruhodnějších expozic nadcházejícího veletrhu starožitností Antique bude unikátní kolekce secesní keramiky firmy Wranitzky z Vranovské Vsi, kterou na veletrhu představí sběratel Jiří Hořava.

"Jedná o secesní keramiku, která je výtvarnými kvalitami plně srovnatelná s produkcí známých a ceněných výrobců té doby a patří jistě mezi nejzajímavější u nás. Firma Wranitzky existovala přes půl století a vyvážela svou produkci do Evropy, USA i na Blízký východ. Přesto je u nás dodnes prakticky neznámá a o její produkci téměř nikdo nic neví," vysvětluje Jiří Hořava pohnutky, které ho vedly k tomu, aby v rámci veletrhu část své sbírky vystavil.

"Záměr pana Hořavy samozřejmě vítáme, protože se dlouhodobě snažíme o to, aby veletrh měl ve vztahu k široké laické ale i odborné veřejnosti také edukativní charakter. K tomu vedle odborného doprovodného programu slouží mimo jiné právě i výstavy unikátních artefaktů nebo kolekcí," říká Jan Neumann, prezident pořádající Asociace starožitníků.

Na veletrhu bude k vidění zhruba 250 kusů keramiky firmy Wranitzky, tedy zhruba tři čtvrtiny Hořavovy sbírky. "Návštěvníci veletrhu ale nebudou nijak ochuzeni, zbývající čtvrtina kolekce zahrnuje řadu duplicit nebo vázy téměř identické s odlišnou barevností nebo velikostí," doplňuje J. Hořava. Ten u příležitosti veletrhu představí také katalog keramiky z Vranovské Vsi, který je prvním zmapováním produkce firmy se zhruba třemi sty barevnými fotografiemi.

Rozsahem je Hořavova sbírka jednou z největších, ne-li největší na světě. Pro srovnání, Technické muzeum ve Vídni vlastní kolekci 36 kusů, Jihomoravské muzeum ve Znojmě šest kusů. Soubor zhruba 250 kusů, který bude k vidění na veletrhu Antique, bude v létě vystaven také ve znojemském muzeu. Současně chystá výstavu se stejným tématem Muzeum keramiky v rakouském Scheibssu.

Firma Wranitzky působila v letech 1874 až 1933. Technologicky je u této keramiky neobvyklá malba šlemem, německy Schlickermalerei. Ta byla oblíbená spíše v německy mluvících zemích, u nás se vyskytuje méně. Ve výzdobě se uplatňoval secesní dekor, květinový i geometrický. Základem bývá většinou červená hlína, která, kryta transparentní glazurou, slouží jako plocha pro barevnou krycí malbu. Tím vzniká zajímavý efekt a typický vzhled této keramiky.

MUDr. Jiří Hořava je významným sběratelem a znalcem keramiky vyráběné ve středoevropském prostoru v 19. a 20. století. Sběratelství se věnuje 50 let, z toho 30 let se specializuje na keramiku, jeho sbírka čítá na 1150 kusů významných středoevropských producentů. Své celoživotní zkušenosti v této oblasti zúročil v posledních letech při přípravě fundovaných tematických publikací doplněných velkým množstvím fotografií (monografie malíře na sklo a porcelán Jana Zachariáše Quasta, keramičky Heleny Johnové a keramiky Graniton).

Veletrh Antique je tradičně jediným veletrhem v Česku, na němž své exponáty představují výhradně předem registrovaní a ověření vystavovatelé z řad českých starožitníků. Asociace starožitníků ho pořádá dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Návštěvnost veletrhu se za rok pohybuje mezi 15 až 16 tisíci lidí, předpokládaný obrat je mezi 30 a 50 mil. Kč za jeden veletrh. Návštěvníci jsou z velké části tvořeni laickou veřejností, která si díky veletrhu mapuje český trh se starožitnostmi a získává základní orientaci v jejich cenách.

Kontakt pro další informace:

Lukáš Novák

e-mail: pr@asociace.com

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-výtvarné-starožitnosti-Antique-Asociace starožitníků