Váleční veteráni zavzpomínali v bunkru. Okouzlila je bývalá hlasatelka Tomsová, tu zase jejich příběhy a zbraně.

Praha 13. dubna 2018 (PROTEXT)

Veteráni II. světové války a další účastníci bojů za svobodu se společně setkali v komunitním centru Nadačního fondu REGI Base I. zvaném Bunkr. Více než deset pamětníků uvítali zakladatel Nadačního fondu Hynek Čech a předseda ÚV ČSBS plk. v. v. Jaroslav Vodička a pozdravit je přišla i bývalá televizní hlasatelka, dnes moderátorka a herečka, stále elegantní a nestárnoucí Marie Tomsová. Ta okouzlila přítomné hrdiny, ji samotnou jejich příběhy, ale třeba také některé zbraně.

Komunitní centrum Nadačního fondu REGI Base I. přivítalo v úterý 10. dubna vzácné hosty, a to nejen veterány z II. světové války, ale i pamětníky Českého národního povstání, politické vězně nebo přeživší z Lidic. "Organizace setkávání veteránů a válečných pamětníků je jen jedna z mnoha činností Nadačního fondu REGI Base I.," upřesnil zakladatel Nadačního Fondu Hynek Čech. „REGI BASE se snaží nejen pomáhat zraněným veteránům, hasičům nebo policistům, ale i šířit povědomí o existenci a potřebách těchto lidí. A vedle této konkrétní pomoci, se zaměřuje i na vzdělávací a společenské aktivity a preventivní programy pro mládež i veřejnost," dále doplnil pan Čech. "Tohle setkání konkrétně si klade za cíl připomenout důležité období našich dějin a to, že existují ještě pamětníci, kteří nám k tomu mají co říct. V souvislosti s aktuálními problémy, se kterým se svět potýká, je jen dobře připomínat, že všechno tady jednou bylo a že už by bylo dobré se konečně poučit," dodal ještě s úsměvem.

Se zajímavým postřehem vstoupil do debaty pan Jiří Pitín, jedno z dětí, které přežilo vypálení Lidic: "Jsem moc rád, že podobné nadace existují. Málokdo si uvědomuje, že na jednoho mrtvého vojáka z každé války jsou 2-3 zranění a z toho jeden těžce. A právě ti často potřebují pomoct."

Veterány čekal příjemný program s hudbou, promítáním a předáním pamětních listů a překvapením od firmy DORO ČR, která darovala veteránům mobilní telefony. Potěšilo je i setkání se slavnou televizní hlasatelkou Marií Tomsovou. Vzpomínalo se hodně a z vyprávění přítomných pamětníků nebo paní Tomsové by mohla vzniknout nejedna zajímavá reportáž.

Podobná setkání se budou organizovat pravidelně.

Nadační fond REGI Base I. byl založen v roce 2011 na pomoc zraněným novodobým válečným veteránům, později se rozšířil o pomoc hasičům a policistům. V současnosti nadační fond pomáhá všem, kteří za nás sloužili. Tedy bývalým vojákům, policistům, hasičům, zaměstnancům celní nebo vězeňské správy, pokud jejich služební poměr trval minimálně 3 roky a jejich rodinným příslušníkům.

Kdo jsou ti, kterým pomáháme a kteří za nás sloužili?

- Válečný veterán dle zákona č. 170/1990 Sb., o válečných veteránech

- Bývalý - voják, policista, hasič, zaměstnanec celní nebo vězeňské správy, pokud jeho/její služební poměr trval minimálně 3 roky

- Rodinný příslušník: osoba blízká - manželka / manžel, druh / družka, dítě do věku 26 let

Více zde: http://www.regibase.cz/nadacni-fond/

KONTAKT PRO MÉDIA:

Daniela Pedret

Marketing & PR

REGI Base I.

daniela.pedret@regibase.cz

daniela.pedret@seznam.cz

Hynek Čech

Předseda Nadačního fondu

REGI Base I.

cech@regibase.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-historie-armáda-veteráni-Nadační fond REGI Base I.

Politics, Religion Unions and Welfare Issues
Newspapers, magazine, TV, radio, advertisement