Jubilejní 30. ročník festivalu TANEC PRAHA zahájí Jiří Kylián!

Jiří Kylián (foto od Antona Corbinja)

Praha 13. března 2018 (PROTEXT)

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla se uskuteční v Praze od 1. do 25. června 2018 a již od konce května oživí dalších 20 měst a obcí ČR. Jestliže v lednu zahájil předprodej na hlavní události, které korunují závěr akce: inscenace "SUNNY“ Emanuela Gata (FR/IL) a "Dancing Grandmothers" Eun-Me Ahn (KR), pak nyní může s jistotou potvrdit krásný dárek divákům i festivalu samotnému na jeho Opening: historický návrat Jiřího Kyliána (CZ/NL), tentokrát s komorním představením "East Shadow" v divadle PONEC (1.-3. června 2018).

Na jubilejním festivalu TANEC PRAHA dokážou vyzrálé osobnosti tanečního světa, že na věku nikdy nezáleželo méně. V duchu motta: Tancem proti předsudkům! Více na nových webových stránkách: www.tanecpraha.org.

"Neumím popsat, jak velkou ctí je pro nás spolupráce s Jiřím Kyliánem, největší světově uznávanou osobností tanečního světa českého původu. Svou velkorysostí de facto odstartoval náš festival ještě před pádem železné opony, o to více symbolický je jeho návrat na tuto akci po 30 letech. Je to pro nás zásadní koprodukční spolupráce s Kylián Productions BV," říká Yvona Kreuzmannová, zakladatelka a ředitelka Tance Praha.

"East Shadow" je neobvyklé dílo nabízející dialog několika žánrů - špičkové živé klavírní hudby, filmu a performance. Vyrovnává se s tématy, jež nabídlo vybraným umělcům Japonské Aichi Triennale 2013: Samuel Beckett a pomoc obětem tsunami z roku 2011. Jiří Kylián patří k obdivovatelům absurdního Beckettova světa od svého mládí. K tomu je tu šokující živel, který nás vrací k nejprostším věcem života, staví nás před otázku života a smrti. Přeneseno na scénu pak filmu a živého představení.

"Jsem si bolestně vědom toho, že cokoli děláme nebo činíme, je odsouzeno k zániku," říká Jiří Kylián.

Pro toto dílo oslovil dva sobě velmi blízké tanečníky, Sabine Kupferbergovou, svou ženu a letitou múzu, a Američana Garyho Chrysta, tvořící sehraný a zralý pár. K nim přizval japonskou klavíristku žijící v Holandsku: Tomoko Mukaiyama.

"V duchu existenciální marnosti i tragikomické absurdity nás unáší na vlnách nostalgie, poezie a působivých obrazů a my si přejeme, aby to hned tak neskončilo," dodává Kreuzmannová.

Prodej vstupenek na tyto specifické Kyliánovy večery začíná již tento týden!

Trailer k Události sezony - Opening: https://www.youtube.com/watch?v=tXVt-JhXofY

Zároveň začal prodej i na africká a mexická představení festivalu TANEC PRAHA 2018, která strhnou diváky svou živou a autentickou energií a zároveň vyzývají k vážné reflexi. Ladji Kone (BF) v dokonalé souhře s hudebníkem ukazuje i hledá cestu k propojení tradice a současnosti. Foco alAire (MX) rozvíjejí střípky své tragikomedie v nostalgické hudební kulise poválečných let, s obrovskou precizností a nadhledem. Neméně lákavé je představení pro dospělé i děti vlámského kabinetu k. Ten fascinuje souhrou hudebníků a performerů s dětmi přímo na jevišti. Malí i velcí sdílejí nadšení a údiv, ale především si vzájemně nezlomně věří.

Postupně budou dávány do prodeje další tituly. Hlavní program v Praze naznačuje, že je na co se těšit, řada umělců zavítá i do regionů!

Program 30. ročníku festivalu TANEC PRAHA 2018 - hlavní program v Praze

kabinet k I HORSES I BE

Po I 25. 6. I 20:00 I Forum Karlín I Událost sezony - Festival Closing

Emanuel Gat / Awir Leon I SUNNY I FR/IL

Změna programu vyhrazena. Podtržená představení již v prodeji!

Za víceleté podpory: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha

Hlavní mediální partner: Česká televize

Za podpory: Aerowaves, Kreativní Evropa, Be SpectACTive!, Vlámské zastoupení v ČR, Francouzský institut v Praze, KAMS, FONCA a mnozí další.

Více informací: www.tanecpraha.org, https://www.facebook.com/tanecpraha/, https://www.instagram.com/tanecpraha

S žádostí o další informace či fotografie se obracejte:

Kateřina Kavalírová, media relations

Mobil: +420 603 728 915

E-mail: katerina.kavalirova@tanecpraha.eu

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-divadlo-tanec-festival-Tanec Praha

Culture, entertainment, hobbies

Region

Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Photograph

Představení East Shadow (foto: Jason Akira Somma)

Important notice