Výstava o historii české měny se představí v nizozemském Naardenu

Pardubice 12. března 2018 (PROTEXT)

Numismatická výstava Millenial Heritage of Czech Currency (Tisíciletá tradice české měny), kterou připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích ve spolupráci s Univerzitou Pardubice, se od středy 14. března představuje v památníku J. A. Komenského v Naardenu.

Úspěšná série prezentací numizmatických sbírek Východočeského muzea v Pardubicích tak pokračuje. Po instalacích v USA v roce 2013 (New York a Texas) a v Bulharsku v roce 2016 (Plovdiv a další místa) je nyní k vidění v nizozemském Naardenu. Muzeum, které pečuje o památník J. A. Komenského (1592-1670), připravuje pro blížící se 350. výročí úmrtí tohoto významného českého filosofa, politika a pedagoga, který je v Naardenu pohřben, řadu akcí zahajovaných už v letošním roce. Patří k nim i právě tento týden zahajovaná výstava k tisícileté tradici české měny.

Výstava, která bude slavnostně v Naardenu otevřena ve středu 14. března, návštěvníky seznámí s vývojem českých mincí a papírových platidel od jejich vzniku v druhé polovině 10. století až do současnosti. „Kromě textů a fotografií nabízí i galvanoplastické kopie vzácných historických mincí, které podle sbírkových originálů zhotovil restaurátor našeho muzea Michal Vojtěchovský,“ vysvětluje k zahajované výstavě Mgr. Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea, které se pyšní rozsáhlou numizmatickou sbírkou, která v současné době čítá přes 33 tisíc předmětů.

Pro naardenskou instalaci výstavu doplní ještě dvě nová témata na samostatných výstavních panelech. "Jeden z nich upozorní na zcela výjimečnou roli, jakou je ztvárnění osobnosti J. A. Komenského na československých a českých platidlech 20. století,“ doplňuje autor výstavy prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., historik Fakulty filozofické Univerzity Pardubice, prorektor pro vědu a tvůrčí činnost univerzity a numismatik Východočeského muzea a dodává: „K intelektuálnímu odkazu Komenského se česká společnost i touto formou vždy hlásila bez ohledu na vládnoucí režimy. Mezi významnými postavami našich dějin se jeho portrét na platidlech objevuje nejčastěji, nikoli náhodou byl první historickou osobností, která byla ztvárněna na papírových platidlech meziválečného Československa i nynější České republiky.“

Původní výstavy z roku 2013 a 2016 ještě rozšíří téma "European Silver Thalers of the Comenius Era“ (Evropský stříbrný tolar za doby Komenia), které připomene složité poměry v evropských měnových systémech od konce 16. století do druhé poloviny 17. století. I do českých zemí v té době hojně pronikaly stříbrné tolarové mince nizozemské, produkované ve velkém množství z drahých kovů dovážených ze zámoří.

Tato rozšířená verze původní americké výstavy vznikla ve spolupráci s Muzeem J. A. Komenského v Uherském Brodě a s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského v Praze, které za českou stranu celý cyklus připomínkových akcí v Naardenu koordinuje. Výstava potrvá v nizozemském Naardenu do 28. října 2018.

Bližší informace k výstavě:

Východočeské muzeum v Pardubicích

Mgr. Tomáš Libánek, ředitel

telefon 466 799 241

e-mail libanek@vcm.cz

Univerzita Pardubice, Fakulta filozofická

prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., autor výstavy

telefon 466 036 552

e-mail petr.vorel@upce.cz

Ing. Valerie Wágnerová

mluvčí Univerzity Pardubice

telefon 466 036 555, mobil 602 487 730