Náhlé echo: Hravý i naléhavý Michael Rittstein

Rožnov pod Radhoštěm 12. března 2018 (PROTEXT)

Rožnovská galerie CREARS zahajuje letošní výstavní sezónu a hned v jejím úvodu se pochlubí počinem hodným mimořádné pozornosti. Od 4. dubna budou na nábřeží Dukelských hrdinů k vidění velkoformátová, ale i "klasická" plátna jednoho z nejvýznamnějších současných českých figurálních malířů Michaela Rittsteina.

Rittstein je malířem a dokumentátorem každodennosti v její nejprostší podobě. Základem každého obrazu je kousek reality, který byl odpozorován ze skutečného života. Již od dob studií tak lze v umělcově tvorbě sledovat zájem o obyčejné prožitky obyčejného člověka v obyčejném prostředí, které však bývají zachyceny ve vždy překvapivých a často delikátních či bizarních souvislostech. S vlastní osobitostí pracuje Rittstein také s obrazovou plochou. Způsob, jakým přistupuje k budování prostoru a objemů, připomíná místy spíše práci sochaře. Na svá plátna totiž nanáší neobyčejně vysoké vrstvy sytých a pestrých akrylových barev, které kromě štětců modeluje špachtlemi či dokonce holýma rukama. Vznikají takto bohatě strukturovaná díla výrazné plastičnosti vzbuzující obsedantní touhu po doteku.

Excentrický rukopis výrazně barevných, kompozičně bohatých a vizuálně silně podmanivých pláten vtahuje diváky svými nekonvenčně uchopenými figurálními náměty do svébytného vizuálního univerza s vlastními poetickými zákony i filosofií. Umělcův vnitřní obrazový svět je poté uskutečňován prostřednictvím nevysychajícího zdroje jeho bezbřehé imaginace, ale také díky umění tyto inspirace pevně ukotvit a zhmotnit. Rittsteinova plátna nepostrádají vtip a anekdotičnost, přesto o nich nelze tvrdit, že jsou prvoplánová či vykalkulovaná. Ač bývá často zařazován k proudu tzv. "české grotesky", sám sebe definuje spíše jako malíře "lokální historky". Obraz je pro něj především místem k zachycení emocí, ze kterých je údajně poskládán celý náš svět.

Vernisáž prodejní výstavy proběhne v galerii CREARS ve středu 4. dubna v 17:30 hodin za osobní účasti Michaela Rittsteina. Diváci se mohou těšit na komentovanou prohlídku a navazující rozpravu o vystavených obrazech. Výstava bude trvat do soboty 19. května.

Základní informace o výstavě Náhlé echo:

Kdy / od 4. dubna - 19. května 2018

Kde / Galerie CREARS, nábř.Dukelských hrdinů 442, Rožnov pod Radhoštěm

Otevírací hodiny / ST - Pá 10:00 - 12:00, 14:30 - 17:00, So - 9:30 - 12:00

Vstupné / zdarma

Vernisáž 4. 4.2018 od 17.30 hodin

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-výtvarné-Rittstein-Galerie CREARS