Desátý ročník festivalu bulharských filmů 15.-22.3.2018

Festival bulharských filmů představí deset kvalitních celovečerních filmů

Praha 12. března 2018 (PROTEXT)

Kino Lucerna, Vodičkova 36, Praha 1

Kino Pilotů, Donská 19, Praha 10

Jubilejní ročník Festivalu bulharských filmů představí deset kvalitních celovečerních filmů, které se pyšní mnoha cenami. Desátý ročník je věnován čistě hranému současnému bulharskému filmu. Program nabídne setkání se zajímavými hosty, mezi kterými jsou režiséři Nikolaj Volev, Ilijan Dževelekov a Viktor Božinov, scénárista Matej Konstantinov, producent Georgi Dimitrov, patrně největší hvězdou bude miláček publika charismatický herec Filip Avramov.

Všechny filmy jsou promítány v originále s českými a anglickými titulky.

Hlavními organizátory Festivalu bulharských filmů jsou Velvyslanectví Bulharské republiky v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze. Spolupořadateli jsou Národní filmové centrum a pražská kina Lucerna a Pilotů, partnerem Film Europe a finančně festival podpořila cestovní kanceláře Alexandria.

Záštitu nad festivalem převzala Ministerstva kultury České a Bulharské republiky.

15.3.2018, 18.30, kino Lucerna: Oficiální zahájení filmem Všemocný, nositelem pěti cen bulharského filmového festivalu Zlatá růže 2017. Hosté Ilijan Dževelekov, Matej Konstantinov, Georgi Dimitrov

16.3.2018, 18.00, kino Lucerna: diváci se setkají s jedním z nejvýznamnějších bulharských režisérů Nikolajem Volevem, který do Prahy přiveze svůj nejnovější film Mimo cestu. Host Nikolaj Volev

16.3.2018, 20.45, kino Lucerna: promítání černé komedie Sběratel mrtvol režiséra Dimitra Dimitrova

17.3.2018, 17.30, kino Lucerna: představení filmové senzace Vyvýšení natočené podle stejnojmenného bestselleru Milena Ruskova. Hosté Viktor Božinov, Filip Avramov

17.3.2018, 20.45, kino Lucerna: snímek Opice nás přesvědčí o tom, jak je těžké a zároveň jednoduché dát někomu svobodu. Režie Dimitr Kocev-Šošo

18.3.2018, 18.30, kino Lucerna (malý sál): téměř pohádkový příběh o malé kouzelnici a neobvyklých událostech Rybka Lily režiséra Jasena Grigorova.

Od 19.3.2018 se Festival bulharských filmů přesune do kina Pilotů, kde se diváci budou moci znovu setkat s nejúspěšnějšími filmy posledních několika let.

19.3.2018, 18.30, kino Pilotů: Živé legendy - energická komedie Niki Ilieva

20.3.2018, 18.30, kino Pilotů: Lekce - nejoceňovanější bulharský hraný film režisérského tandemu Kristina Grozeva a Petar Valčanov

21.3.2018, 18.30, kino Pilotů: Výletníci - milá letní komedie Ivajlo Penčeva

22.3.2018, 18.30, kino Pilotů: Glory - další film Kristiny Grozevy a Petara Valčanova je vizuálním zpracováním fráze žádný dobrý skutek nezůstane nepotrestán