Jak by se premiéru Babišovi líbilo, kdyby mu stát diktoval mzdy v jeho podnicích?

Praha 10. ledna (PROTEXT)

Ve čtvrtek 4.1. po jednání Asociace krajů s vládou řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš, že zruší rozhodnutí kabinetu předchozího premiéra Sobotky o mzdách řidičů autobusové dopravy. Jak bývá zvykem u premiéra Babiše, občas se z toho vyspí, a tak už 5. 1. ráno prohlásil, že rušit nic nebude a krajům chybějící prostředky na mzdy řidičů nahradí formou dotací na opravy silnic 2. a 3. tříd.

Naprosto souhlasíme s předsedou vlády. Je třeba vládní nařízení zrušit. Považujeme totiž za nesmyslné, aby vláda rozhodovala o mzdách řidičů u soukromých přepravců. Vládní krok navíc sám premiér označil za předvolební akci svého předchůdce. Ovšem nerozhodnost, kterou předvedl premiér Babiš, připomíná spíše pohádku o chytré Horákyni. Ani nahý, ani oblečený, ani bos, ani obutý, ani zrušit, ani nezrušit, ...

Tato váhavost se musí premiérovi vymstít. Vláda prostě nemá zasahovat do podnikání soukromých podnikatelů, v tomto případě autodopravců. A váhání se zrušením takového zásahu jen podpoří odbory v tom, že místo vyjednávání se zaměstnavateli mohou jít snazší cestou vydírání vlády, nebo krajů stávkou. S tím, že si berou občany jako rukojmí, si zjevně hlavu dělat nebudou. I my v ODA říkáme, že za dobrou práci náleží dobrá mzda. Ale trváme na tom, že odbory mají mzdy vyjednávat se zaměstnavateli, a ne s vládou. Jak by se premiéru Babišovi ještě před několik měsíci líbilo, kdyby mu stát diktoval mzdy v jeho firmách?

Zdeněk Somr - místopředseda ODA

Video zde: https://www.oda.cz/index.php/2018/01/10/by-se-premieru-babisovi-libilo-kdyby-mu-stat-diktoval-mzdy-podnicich/ .

Kontakt:

Miloš Němeček - tiskový mluvčí

e-mail: press@oda.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-strany-Babiš-automobilová-mzdy-kraje-ODA

Transport, cars, motorcycles, aircraft, ships, weapons
Politics, Religion Unions and Welfare Issues
Retail chains and goods distribution

Region

Prague, Central Bohemia region and Czech Republic