World Religion News: Utiskuje Turecko náboženské menšiny?

SANTA MONICA (Kalifornie) 23. prosince (PROTEXT/PRNewswire)

Grégory Mathieu z redakce World Religion News ve svém novém článku předkládá otázku vztahů mezi řeckým ortodoxním patriarchátem v Istanbulu a obyvateli Turecka, historií jejich vztahů, současným stavem a vyhlídkami trvalé udržitelnosti tohoto uspořádání do budoucna.

(Fotografie: http://mma.prnewswire.com/media/622572/World_Religion_News.jpg )

Celý článek, publikovaný 21. prosince,naleznete zde: http://www.worldreligionnews.com/religion-news/turkey-oppress-religious-minorities

Autor připomíná počátky současného stavu vztahů mezi Phanarem (čtvrť Istanbulu, kde se nachází Konstantinopolský patriarchát) a vládou Turecka. Při přípravě návrhu Lausannské smlouvy v roce 1923 Turecko navrhovalo přestěhovat řecký patriarchát na horu Athos v Řecku, ale tento návrh byl patriarchátem důrazně odmítnut, neboť chtěl zůstat v Istanbulu. Na oplátku patriarcha souhlasil s tím, že se zcela stáhne z politického života a zaměří se pouze na poskytování duševního vedení tureckým ortodoxním křesťanům v zemi.

Podle autora se však tak v současné době neděje a ve skutečnosti se tak nedělo po mnoho let. Článek uvádí úctyhodný seznam velmi prominentních politiků, se kterými se patriarcha a jeho lidé setkávají, v některých případech pravidelně, z čehož je zřejmé, že žádná zeměpisná oblast není příliš daleko ani žádné politické téma není příliš vzdáleno zájmům Phanaru. A mnohé tyto zájmy nejsou v souladu nebo přinejmenším nepodporují zájmy Turecka, které umožnilo, aby zde patriarchát sídlil, uvádí autor, což představuje přímé porušení ducha a litery původní dohody.

Zdroj: World Religion News

Grégory Mathieu

World Religion News

Email: worldreligionnewscom@gmail.com