Tilray nyní nabízí GMP léčebné konopí v České republice

Praha 5. prosince (PROTEXT)

Tilray, globální průkopník ve výzkumu, produkci a distribuci léčebného konopí, je první společností ze Severní Ameriky, která dovezla sušené konopné produkty do České republiky a bude je distribuovat do lékáren po celé zemi.

„V rámci naší snahy zvýšit dostupnost léčebného konopí v Evropské unii a po celém světě jsme patřičně hrdí na to, že se Tilray stane prvním kanadským dodavatelem sušených konopných produktů českým pacientům, kteří je potřebují k léčbě,“ prohlásil výkonný ředitel společnosti Brendan Kennedy.

Po dokončení potřebných laboratorních zkoušek, jež právě probíhají, se na pultech lékáren a v nemocnicích objeví dva produkty této společnosti. Tilray celé sušené květy THC10 : CBD10 obsahují vyrovnané množství aktivních kanabinoidů THC (tetrahydrokanabinol) a CBD (kanabidiol). Tilray drcené sušené květy THC16 je produkt s vysokým obsahem THC, jenž byl předem nadrcen pro snadnější manipulaci. Oba produkty splňují nejpřísnější požadavky a standardy, jež jsou u léčivých přípravků uplatňovány - konkrétně se jedná o zásady Správné výrobní praxe (GMP) Evropské lékové agentury.

Českým dovozcem produktů společnosti Tilray je firma Annabis, s. r. o., která vyrábí kosmetické přípravky, doplňky stravy a potraviny s obsahem konopí. Lékárny si mohou produkty společnosti Tilray objednávat prostřednictvím firmy Phoenix LV, a. s., jež poskytuje logistické služby po celém území ČR.

Česká republika je v pořadí již čtvrtou zemí Evropské unie, kam Tilray dodává výrobky z léčebného konopí.

České zákony v současnosti povolují dovoz pouze sušeného konopí, nicméně nedávné volby do poslanecké sněmovny znovu otevřely debatu o třech zásadních změnách: povolení dalších forem kanabinoidních léčiv, zjednodušení zbytečně složitého systému preskripce a hrazení těchto léčiv zdravotními pojišťovnami.

V říjnu tohoto roku se společnost Tilray stala prvním dodavatelem širokospektrálního výtažku z léčebného konopí do Německa. Perorálně užívané produkty této společnosti jsou v současnosti také dostupné v Chorvatsku a na Kypru, přičemž širokou řadu přípravků nabízí tato společnost i v Severní a Jižní Americe, Austrálii, na Novém Zélandu a v domovské Kanadě.

Za účelem co nejrychlejší expanze do Evropské unie investuje Tilray významné finanční prostředky, aby mohla uspokojit poptávku po vysoce kvalitním léčebném konopí, která v současnosti značně převyšuje nabídku. Na začátku příštího roku začne využívat nově vybudovaný kampus v portugalském městě Cantanhede, který bude její evropskou centrálou. V prostorách kampusu, jehož výstavba vyjde v přepočtu na takřka půl miliardy korun, bude Tilray pěstovat, zpracovávat, balit a distribuovat produkty z léčebného konopí s GMP certifikací pacientům, lékárnám a výzkumným ústavům z celé Evropy. Jakožto součást výzkumného parku BIOCANT bude evropský kampus Tilray sloužit i jako základna podporující výzkum a vývoj přípravků pro léčebné účely po celém kontinentě.

Na základě spolupráce s vědeckými kapacitami z celého světa se Tilray snaží rozšířit penzum vědecky podložených znalostí v oblasti kanabinoidní léčby. V rámci programů klinického výzkumu poskytuje v Kanadě konopné přípravky Torontské dětské nemocnici (výzkum dětské epilepsie), Univerzitě v Britské Kolumbii (posttraumatická stresová porucha - PTSD) a McGillově univerzitní nemocnici (chronická obstrukční plicní nemoc). V Austrálii pak spolupracuje s Univerzitou v Sydney a vládou Nového Jižního Walesu v rámci výzkumu účinků léčebného konopí na zvracení a nevolnosti v důsledku chemoterapie.

V příštím roce plánuje společnost Tilray vstoupit na další evropské trhy a zahájit nové výzkumné projekty s partnery v Evropské unii.

O Tilray

Společnost Tilray je globálním lídrem v oblasti výzkumu léčebného konopí, jeho produkce a distribuce. V současnosti dodává konopné přípravky desítkám tisíc pacientů a zásobuje lékárny, vlády, nemocnice a výzkumníky v osmi zemích na čtyřech kontinentech. To vše prostřednictvím dceřiných společností v Kanadě (Tilray Canada Ltd.), Austrálii a na Novém Zélandu (Tilray Australia New Zealand Pty. Ltd.), v Německu (Tilray Deutschland GmbH) a Portugalsku (Tilray Portugal Unipessoal Lda).

Kontakt:

Tilray Europe

Sean Carney, ředitel, obchod & komunikace na vládní úrovni

e-mal: sean.carney@tilray.com

Annabis

Jarmila Šimková, Vedoucí expedice

e-mail: simkova@annabis.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-Kanada-zdraví-pěstování-drogy-trh-konopí-firmy-Tilray Europe

Agriculture, forestry, water management