SANEP: Premiér (říjen 2017)

Praha 12. října (PROTEXT)

Největší důvěře se ze šestnácti lídrů politických stran a hnutí těší Tomio Okamura následován Andrejem Babišem. Voliči pak jako premiéra naopak nejvíce preferují Andreje Babiše a dále Tomia Okamuru.

Nejdůvěryhodnějším lídrem politických stran a hnutí je v říjnu u široké veřejnosti předseda SPD Tomio Okamura. V aktuálním průzkumu společnosti SANEP, který monitoroval důvěryhodnost lídrů politických stran a hnutí, získal Tomio Okamura u široké veřejnosti v souhrnu 39,7% kladných hlasů. Tomio Okamura se těší důvěře zejména u nevoličů, kteří dlouhodobě nedůvěřují tradičním politikům. Druhým nejdůvěryhodnějším lídrem je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který získal v souhrnu 36,9% kladných hlasů.

V případě preference premiéra nové vlády je z pohledu voličů, kteří se hodlají účastnit nadcházejících sněmovních voleb, nebo o své účasti váhají, situace přesně obrácená. Voliči tak nejvíce preferují jako premiéra Andreje Babiše (18,2%) a následně Tomia Okamuru (14,2%).

Zatímco v případě Tomia Okamury lze říci, že z dlouhodobého hlediska jeho důvěryhodnost a obliba roste, v případě Andreje Babiše se naopak jedná o sestupný trend, který nepochybně souvisí s jeho kauzami a aktuálně i s jeho obviněním.

Z pohledu široké veřejnosti je třetím nejdůvěryhodnějším lídrem předseda ODS Petr Fiala (27,2% kladných hlasů) následován lídrem ČSSD Lubomírem Zaorálkem (26,5%) a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem (25,5%). Šestá příčka pak patří předsedovi Realistů Petru Robejškovi (23,5%), který sbírá kladné body zejména u pravicových voličů.

Zatímco na otázku důvěryhodnosti odpovídala celá reprezentativní respondentní skupina obyvatel ČR, a tedy i nevoliči, výběr premiéra reflektuje názory voličů, kteří se příští víkend voleb účastní nebo o své účasti ještě váhají.

Výběr povolebního premiéra tedy více reflektuje názory voličů, kteří se budou na výsledku voleb aktivně podílet. Z tohoto pohledu je zajímavé pořadí výběru, kde za prvním Andrejem Babišem a druhým Tomiem Okamurou figuruje volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, který je mezi voliči ČSSD mnohem více kladně hodnocen než dřívější předseda Bohuslav Sobotka.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 9.- 12.10. 2017 na vybrané skupině 15.214 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 20.639 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou

Více na http://www.sanep.cz.

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Kontakt:

Oldřich Zajíc

ředitel a jednatel

e-mail: zajic@sanep.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-volby-strany-mínění-SANEP