Stanovisko k případu týrání svěřeného dítěte do příbuzenské pěstounské péče

Praha 11. října (PROTEXT)

Tragédie, které se dalo předejít.

Máme zbytečně složitý systém pěstounské péče (PP). Pěstounská péče v ČR se dělí na několik forem a to je zavádějící jak pro veřejnost, tak pro zúčastněné.

Jednou z forem pěstounské péče je příbuzenská pěstounská péče. V tomto případě příbuzní v podstatě "vplují" do kategorie PP, aniž by znali základní princip této služby. A to je kámen úrazu. Na ostatní formy PP jsou žadatelé řádně připraveni, musí projít psychotesty, školeními atd., dokonce školení jsou povinná během výkonu PP, musí periodicky informovat příslušný soud o stavu jejich PP a o vývoji svěřeného dítěte. V případě příbuzenské pěstounské péče tomu většinou tak není.

Asociace náhradních rodin ČR dlouhodobě usiluje o zjednodušení systému forem náhradní rodinné péče. Případ 25leté příbuzenské pěstounky nás utvrzuje v tom, že se musíme snažit o ucelení a nastavení stejných podmínek pro všechny typy PP. Budeme požadovat, aby školení a prošetření psychického stavu náhradních rodičů bylo pro všechny formy PP povinné a stejné.

Kontakt:

Asociace náhradních rodin ČR

Vladimír Patera, prezident

www.anrcr.cz,prezident@anrcr.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-rodina-kriminalita-týrání-péče-pěstouni-ANR ČR

Law, crime, prison, accident and disaster
Newspapers, magazine, TV, radio, advertisement
Politics, Religion Unions and Welfare Issues