Josef Zickler: Buď stovky Babišů za mříže, nebo žádný

Praha 14. září (PROTEXT)

Je spravedlivé soudit jen Babiše, když je zkažený celý dotační systém? Ten je od začátku tak zavádějící a špatně nastavený, že výsledkem nemůže být nic jiného nežli chrlit stovky "Babišů". Podporuje totiž absurdní, nesmyslné a zbytečné projekty namísto zásadních investic do silnic, nemocnic nebo rozvoje měst a obcí.

Tak jako teroristé, kteří se podle rádoby odborníků zatím zaměřují jen na měkké cíle, tedy ty nejjednodušší, tak to stejné dělají dotační programy. Měkké projekty. Z čerpání dotací pak vznikají pouze nejrůznější hnízda včetně čapího, nástroje pro inkluzi, absurdní školské projekty neziskovek (tedy jak pro koho), s jejichž pomocí ve školkách a školách dětem najatý kompars předvádí scénky, kdy opilý tatínek bije bezbrannou maminku a u toho děti opovržlivě bučí jako projev nesouhlasu a na to navazuje scénka, kdy dva homosexuální abstinenti a nekuřáci si hrají se "svým" synkem a na to pro změnu děti musí tleskat k potvrzení té správné, idylické a žádoucí verze rodiny. Za takový výplach mozku by se nemusel stydět ani doktor Chocholoušek. To je pouze ilustrační výběr nesmyslných měkkých projektů, které páchají víc škody nežli užitku. Nejen ve společnosti, ve výchově, ale i v osudech jedinců. Protože, jak říká jedno moc pravdivé rčení, příležitost dělá zloděje.

Dneska by se tedy mělo spíš říkat "dotace dělají zloděje". Otázkou je, zda máme tolik místa v českých kriminálech. Buď tedy uzdravme celý systém a soustřeďme se na skutečně potřebné programy pro skutečné potřeby měst a obcí a lidí v nich žijících nebo je pak už spravedlivější a efektivnější, když poženeme k odpovědnosti ty, kteří nám takové a mnohé další Babiše vyrábějí jako na běžícím páse. Co je ale absolutně amorální, aby se tento právní marasmus zneužíval k mocenským politickým hrátkám vůči jednomu.

V případě, že bude proti Andreji Babišovi podán statním zastupitelstvím návrh na podání žaloby, vznikne vlastně metodický pokyn pro orgány činné v trestním řízení. Pokyn, podle kterého tyto orgány musí konat. Ano, nespletl jsem si výraz, musí. Používání "dvojího metru" v demokratické společnosti založené na právu považujeme za nepřípustné a zhoubné. Na všechny, kteří okradli Českou republiku o desítky miliard povinné spoluúčasti k přidělení dotací z fondů EU na různě zbytečné projekty, které společnosti nic nepřináší, by totiž mělo být pohlíženo stejně, jako na Andreje Babiše.

Pokud vzniká nyní dojem, že jsem se vydal na cestu rektálního alpinismu k hnutí ANO a jeho vedoucímu Andreji Babišovi, tak vám musím sdělit tři skutečnosti. S "VEDOUCÍM" jsem osobně přišel do kontaktu již před parlamentními volbami v roce 2013. S jeho perlou EET mohu souhlasit pouze jako s kontrolním nástrojem, vůbec už nelze souhlasit s tím, jak bývá zvykem i u ostatních politiků, že se s pomocí tohoto nástroje s budovatelskou chutí a s vyhrnutými rukávy pustil do těch, kteří jsou aktivní, namísto do těch, kteří parazitují. Na to odvahu už nenašel. A za třetí to nejpodstatnější v několika faktech:

V roce 2014 kritizovala Českou republiku za plýtvání evropskými penězi členka výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. Během své tehdejší návštěvy Prahy prohlásila, že český dotační systém umožňuje podvody ve velkém.

Zdroj: http://praha.idnes.cz/zvedaci-most-v-koline-se-nezveda-evropske-dotace-fus-/praha-zpravy.aspx?c=A160312_2231924_praha-zpravy_rsr

Dotace takzvaným malým a středně velkým podnikům na účely typu "Čapí hnízdo" jsou samy o sobě obrovským plýtváním prostředků. V letech 2007 až 2013 se z regionálních programů podporovaly výstavby hotelových kapacit za situace, kdy ty stávající nebyly zdaleka využívány. Dotace na podobná "hnízda" pro malé a střední firmy tak logicky lákaly velké hráče. Stačilo tudíž založit malou firmu a čekat. Obvykle byla podmínka, že malá či střední firma má za sebou dva nebo tři roky podnikatelské aktivity.

Zásadní informace o systémovém zneužívání dotací jsou ve Věstníku Nejvyššího kontrolního úřadu, jehož nálezy a závěry „se má vláda zabývat“.

Programu rozvoje venkova. Jsou natolik nejasné, že čerpání peněz řádným způsobem prakticky znemožňují. Ministerstvo bylo v letech 2007 - 2013 v moci ODS a ČSSD.

Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/dotace-pro-venkov-jsou-casto-neucinne-bezucelne-a-nehospodarne-20170306.html

Kontakt:

Řád národa - Vlastenecká unie

Josef Zickler, předseda

e-mail: josef.zickler@radnaroda.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-EU-strany-hospodářství-dotace-Řád národa-Vlastenecká unie

Politics, Religion Unions and Welfare Issues
Banks, insurance companies, stock exchanges

Region