První čínsko-evropské Art Bienále Praha 2017 představilo současnou západní a východní tvorbu

Praha 12. září (PROTEXT)

S příznivým ohlasem veřejnosti tuto neděli na Výstavišti v pražských Holešovicích skončila první mezinárodní výstava obrazů, skulptur a artefaktů současných čínských a evropských výtvarníků.

Během pěti dnů tuto nevšední výstavu zhlédlo téměř 2700 návštěvníků.

Současní čínští výtvarníci, shodně jako umělci na celém světě, jsou ovlivněni novými médii a přenosem informací a jejich tvorba se tak navzájem propojuje.

Umění představené na letošním Art Bienále díky tomuto globálnímu trendu ukázalo, že se stírají rozdíly mezi západní a východní tvorbou.

Na výstavě byly k vidění obrazy čínských autorů, kteří čerpali motivy z evropských tradic. Naopak evropští autoři se často nechali inspirovat starobylou východní kulturou.

Svá díla veřejnosti představilo 120 současných umělců z 9 zemí - z Číny, České republiky, Německa, Rakouska, Švýcarska, Itálie, Španělska, Portugalska a Řecka. V Průmyslovém paláci si návštěvníci na ploše 5500 m2 prohlédli rozsáhlou kolekci 400 obrazů, na 200 skulptur a artefaktů moderního i tradičního umění od čínských a evropských autorů.

Proč se tato výstava konala právě v Praze?

To, že Praha byla kurátory výstavy vybrána pro toto mezinárodní setkání umělců, je dáno její historií, kulturními hodnotami, architekturou i výhodnou polohou v srdci Evropy.

Projekt prvního Čínsko-evropského Art Bienále byl oficiálně představen pořádajícími kulturními asociacemi na tiskové konferenci již v loňském roce v Pekingu za účasti zástupců Velvyslanectví ČR. Výstava se stala součástí mezinárodního projektu Nová Hedvábná stezka (Belt&Road).

Zájem našich a zahraničních umělců o participaci na této pozoruhodné výstavě již nyní nasvědčuje tomu, že v roce 2019 se ještě více posílí zastoupení uměleckých děl z řady evropských zemí.

Další ročník Čínsko-evropského Art Bienále se bude konat v roce 2019 opět v Praze.

Více informací o výstavě najdete www.artbienale.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-Čína-výtvarné-Art Bienále