Řemeslníků ubývá, nemá je kdo nahradit

Praha 11. srpna (PROTEXT)

Každý, kdo někdy stavěl dům, rekonstruoval koupelnu nebo třeba jen potřeboval odborně ošetřit stromy na zahradě, tu situaci zná. Sehnat kvalitního řemeslníka, který nemá diář plný zakázek na rok dopředu, je téměř neřešitelným úkolem. Důvod je přitom více než prostý. Stárnoucí generace řemeslníků odchází z trhu práce a žádná nová ji v podstatě nenahrazuje – společnost pohlíží na studium řemeslných oborů jako na něco podřadného, a tak většina absolventů základních škol touží po studiu na gymnáziu či ekonomické škole. Důsledkem je obrovský převis poptávky nad nabídkou. Firmy i drobní investoři by rádi kvalitního řemeslníka adekvátně zaplatili, nemají jej ale kde vzít.

Tomuto tématu se již devátým rokem věnuje Přehlídka České ručičky. Ta každý rok vybírá nejprestižnější celostátní soutěže odborných dovedností v učebních oborech, jejichž absolventů je na trhu práce trvalý nedostatek. Všechna postupová kola vybraných soutěží a především jejich finále jsou v průběhu celého školního roku monitorována. Jejich vítězové a zástupci příslušných škol jsou vždy v červnu pozváni do Brna na slavnostní galavečer. Při této, v rámci celé České republiky unikátní akci jsou tak všichni juniorští mistři svých řemesel pod jednou střechou oceněni prestižní zlatou plaketou Českých ručiček. V letošním devátém ročníku Přehlídky to byly obory zahradník/zahradnice, kosmetička, kadeřník/kadeřnice, kuchař/kuchařka, číšník/servírka, cukrář/cukrářka, automechanik, autolakýrník, karosář, mechanik-seřizovač, obráběč kovů, zámečník, elektrikář-slaboproud, elektrikář-silnoproud, instalatér, klempíř, pokrývač, tesař, kominík, lesní mechanizátor a opravář zemědělských strojů.

Přehlídku vyhlašuje Jihomoravský kraj společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Organizuje ji Střední škola stavebních řemesel Brno – Bosonohy, příspěvková organizace. Podporuje ji Svaz průmyslu a dopravy ČR, Cech topenářů a instalatérů ČR, Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, Krajská hospodářská komora jižní Moravy, Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky. Z firem například CzechInvest, agentura pro podporu podnikání a investic, Veletrhy Brno, a.s., ale také časopis Atlas školství. Mediálními partnery jsou rádia Beat a Kiss Hády.

„Podpora řemesel a učňovského školství je v dnešní době nezbytná, klesající trend zájmu o studium těchto oborů se snažíme podpořit ze všech sil. V budoucnu by mohl být problém sehnat řemeslníka byť jen na vyčištění odpadu. Firmy po celé republice mají vysokou poptávku po řemeslnících a dá se říci, že se jich ve valné většině nedostává. Přehlídka České ručičky je v tomto směru jedna z nejvýznamnějších v celé republice a jsme hrdí, že jsme jejími vyhlašovateli,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Kontakt:

jednatel@alkomczech.com

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-společnost-kultura-vzdělání-školy-ALKOM