Hlavní ceny v soutěži KWN Global Contest 2017 získaly týmy z Číny a Japonska

Vyhlášení cen KWN Global Contest 2017 se účastnili mladí lidé z 18 zemí a regionů celého světa

Ósaka (Japonsko) 10. srpna (PROTEXT)

Společnost Panasonic Corporation uspořádala slavnostní udílení cen KWN (Kids Witness News) za rok 2017. Akce se uskutečnila v rámci konference KWN Global Summit 4. srpna v Tokiu. V kategorii základních škol letos zvítězil snímek Jeden den dětí z Pekingu školy Haidian Wanquan z čínské metropole, vítězství v kategorii středních škol patří filmu Otevřeno z produkce gymnázia Fukushima Prefectural Iwaki v Japonsku. Soutěže se zúčastnily i týmy ze ZŠ Josefa Bublíka v Bánově a ZŠ Rudolfa Dilonga ze slovenské Trstěné.

Soutěže se zúčastnilo 26 vítězných filmů národních kol v jednotlivých zemích. Vesměs dokázaly velmi zajímavě ztvárnit život mladé generace ve světě plném odlišností, samozřejmě dětskýma očima. Tematicky se autoři se zaměřili hlavně na školu a rodinu, ale i na zdravotně postižené či na pacienty s posttraumatickým syndromem. V námětech ovšem nechyběl ani sport nebo čirá radost z tvůrčí filmařské činnosti.

Snímek Jeden den dětí z Pekingu, vítězný film mladší kategorie, natočili žáci pekingské školy Haidian Wanquan. Vypráví o náročném životě školáků, kteří mají od rána do večera každý den spoustu povinností, studijních i jiných. Velmi zajímavým způsobem se tu klade otázka, co vlastně děti chtějí dělat a zda k tomu mají v kolotoči školy a dalších aktivit vůbec příležitost.

Autory vítězného snímku starší kategorie s názvem Otevřeno jsou gymnazisté z japonské Fukushima Prefectural Iwaki. Jde o němý film bez dialogů, aby lépe vyniklo hlavní téma – skutečnost, že o něčem lze hovořit i beze slov. Film vypráví o tom, že komunikace lidi sbližuje a otevírá srdce dokonce i v případě, že to nemáme v úmyslu a nejsme si toho vědomi.

Slavnostní udílení cen se letos konalo v rámci několikadenní konference KWN Global Summit, pořádané 1. – 5. srpna v Tokiu. Na summitu se sešla zhruba stovka zástupců 26 škol z 18 zemí, které se soutěže KWN Global Contest účastnily. Ceremoniál byl na programu 4. srpna, kromě hlavních cen se předávaly ceny za světoobčanství a šest dalších ocenění. Na konferenci si dětští novináři z celého světa vyměňovali nejrůznější informace o svých zemích, poměrech v nich a prezentovali ostatním týmům své představy o budoucím uspořádání světa.

Interaktivní program KWN v současnosti probíhá v 18 zemích a regionech po celém světě, jde o součást vzdělávacích aktivit společnosti Panasonic pro nastupující generaci. V rámci programu firma půjčuje školám filmařské vybavení, vzniklé filmy pak hodnotí v každé zemi odborná porota. Veškerou filmařskou práci zajišťují samotné děti – od scénáře přes přípravu materiálu, průzkum lokací a natáčení až po střih a finální úpravy. První ročník se uskutečnil v roce 1989 v USA. Od té doby program běží již 28 let. Za tu dobu se ho zúčastnilo přes 180 tisíc dětí a jejich učitelů. Ukončený ročník 2016/2017 ročník byl zaměřen na tři témata – životní prostředí, komunikaci a sport.

Společnost Panasonic hodlá i nadále přispívat k rozvoji dovedností a vlastností, které vylepší podobu budoucí společnosti na celém světě, a chystá se soustavně podporovat talentované jedince všeho druhu. Prostřednictvím KWN a podobných aktivit tak dává příležitost dětem a mladým lidem, aby vynikli v tom, v čem jsou dobří, a mohli naplnit své sny a představy o budoucnosti.

Kontakt:

Dalibor Hála

Phoenix Communication a.s.

T: +420 222 510 799

M: +420 724 516 724

dalibor@phoenixcom.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

Japonsko-vzdělání-školy-kultura-společnost

Education
Newspapers, magazine, TV, radio, advertisement