PRINCE2 2017 update není PRINCE3

Praha 12. července (PROTEXT)

PRoject IN Control Enviroment je leaderem všech projektových metodik. Díky své unikátní flexibilitě jde o vysoce univerzální postupy pro řízení projektů. S oblibou využívanou napříč obory.

Svoji popularitu si získala zcela oprávněně díky skvěle propracovaným 7 Principům, Procesům a Tématům. Co se tedy v nové verzi mění?

PRINCE2 si i nadále zachovává název, není to PRINCE3

Poslední verze je stále PRINCE2 2009. Metodika je i nadále postavena na 7 osvědčených Principech, Procesech a Tématech.

Jde o první aktualizaci verze PRINCE2 2009, která má označení 2017 update. Nejde přitom v žádném případě o novou verzi, dokonce ani první krok na cestě k něčemu, jako je PRINCE3. Jde zkrátka o přirozenou aktualizaci.

A co se tedy změnilo?

- Terminologie

- Větší důraz na tailoring metodiky

- Certifikace: náročnost zkoušek a platnost certifikátů.

- Grafika a drobné úpravy kapitol pro vyšší přehlednost.

Terminologie

S příchodem PRINCE2 Agile je do oficiálního slovníku zaneseno několik nových agilních pojmů a došlo i k upravení některých stávajících, např.: Strategy na Approach.

Pro ilustraci přikládáme zdůvodnění, které bylo na PRINCE2 Trainer session Axelos: Strategie je hodně strategické slovo, které by mělo být využíváno spíše u programů a portfolia. Tedy u vyšších vrstev strategického řízení. Projekt je níže položená vrstva a anglický termín Strategie může být zavádějící. Proto přejmenování na Approach.

Tailoring metodiky

PRINCE2 je vysoce flexibilní a univerzální metodika, prověřená na milionech úspěšných projektů za posledních 10 let. Manuál ve verzi 2009 obsahuje samostatnou kapitolu, která se věnuje Tailoringu (přizpůsobení metodiky na míru projektu). V nové verzi jej už nenajdete (jako samostatnou kapitolu).

PRINCE2 2017 update obsahuje Tailoring na konci každé kapitoly. Došlo tak k rozdělení jedné kapitoly do samostatných témat, v každé kapitole.

"Školíme PRINCE 2017 od roku 2009"

Tento koncept přístupu Axelos vítáme. Všechny naše kurzy od verze 2009 mají v rámci hands-on výuky cvičení a příklady na tailoring metodiky zahrnutý v každé kapitole tak, jak je to u 2017 update.

TAYLLORCOX je v ČR jediné ATO, jehož Approved Traineři mají kontinuální praxi s řízením a odborným dohledem u reálných projektů dle metodiky PRINCE2. Mezi klienty patří např. RM Gastro, Národní Technická Knihovna, Generální Finanční Ředitelství atd.

PRINCE2 certifikace

Podmínky certifikace se s příchodem PRINCE2 2017 update mění. Ale jen částečně. Drtivá většina změn se týká anglické verze. Jelikož nejde o novou verzi metodiky, ale update terminologie, grafiky a restrukturalizace kapitol, budou české zkoušky i certifikáty dále dostupné a platné v češtině podle verze 2009. A to do doby, než bude PRINCE2 2017 Update přeložen. Česká a slovenská verze update 2017 není v následujících 2 letech v plánu.

PRINCE2 Foundation

Délka zkoušky 60min. v mateřském jazyce. Délka je shodná ve verzi 2009 i pro 2017 update. Navíc získáte +15min (75min celkem) v případě, že skládáte zkoušky v jiném, než rodném jazyku.

Jazyk zkoušky

PRINCE2 2017: angličtina

PRINCE2 2009: čeština, slovenština, angličtina a další..

Platnost certifikátu

Doživotní (platí pro verzi 2009 i update 2017)

Minimální úspěšnost, počet otázek

PRINCE2 2017: 65% (33 odpovědí z 60 otázek)

PRINCE2 2009: 50% (35 odpovědí z 70 otázek, resp. 75 kde 5 je cvičných a nezapočítávají se).

PRINCE2 Practitioner

Délka zkoušky 2h a 30min. v mateřském jazyce. Délka je shodná ve verzi 2009 i pro 2017 update +25% času navíc získáte v případě, že skládáte zkoušky v jiném, než rodném jazyku.

Jazyk zkoušky

PRINCE2 2017 update: angličtina

PRINCE2 2009: čeština, slovenština, angličtina a další.. Od 1.1.2018 budou anglické testy již dostupné pouze dle 2017 update. Verze 2009 v češtině je a bude i nadále platná. V následujících 2 letech se český / slovenský překlad neplánuje.

Platnost certifikátu

5 let pro testy složené dle PRINCE2 2009.

3 roky pro zkoušky vykonané dle PRINCE2 2017 update.

Minimální úspěšnost, počet otázek

PRINCE2 2009: 55% (44 otázek z 80)

PRINCE2 2017 update: 55% (38 odpovědí z 68 otázek)

Oficální kniha Managing Successful Project with PRINCE2 je u obou zkoušek povolena.

Kvalifikační předpoklady pro úroveň Practitioner

Absolventi se musí prokázat certifikací PRINCE2 Foundation. Axelos uznává i další certifikace:

- Project Management Professional (PMP)

- Certified Associate in Project Management (CAPM)

- IPMA Level A® (Certified Projects Director)

- IPMA Level B® (Certified Senior Project Manager)

- IPMA Level C® (Certified Project Manager)

- IPMA Level D® (Certified Project Management Associate)

Nicméně úroveň Practitioner navazuje a prohlubuje znalosti získané v úrovni Foundation, proto je více než vhodné před nástupem na kurz ovládat Principy, Procesy a Témata PRINCE2.

PRINCE2 Practitioner Re-Certifikace

Toto se týká všech absolventů PRINCE2 Practitioner. Platnost vašeho certifikátu je 5 let. Pro jeho obnovení je nutné složit zkoušku PRINCE2 Re-Registration. Tato certifikační zkouška podle sylabusu PRINCE2 2009 přestane existovat po 31.12.2017

Co pro vás tyto změny fakticky znamenají?

Pokud chcete absolvovat re-certifikaci v angličtině dle aktuální verze 2009 do 31.12.2017, váš certifikát bude platný dalších 5 let.

Od 1.1.2018 bude možné skládat zkoušku v angličtině již pouze dle PRINCE2 2017 update. Vydaný certifikát vám podle nových pravidel bude zkrácen na 3 roky.

Další informace a doplnění informací o PRINCE2 2017 update najdete zde: http://www.prince2.cz/blog/prince2-2017-update-neni-prince3

V případě zdravotních handikepů, resp. postižení je možné získat individuální podmínky na ulehčení zkoušky. Stačí nás kontaktovat na http://www.tcox.cz

Kontakt:

Aleš Pilný

www.prince2.cz www.tcox.cz www.eidas.cz www.tayllorcox.com

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-komunikace-služby