ITAPA 2017: Jak provést, financovat a rozvíjet digitalizaci měst, dopravy a veřejné správy se mohou účastníci dozvědět již za týden

Praha/Bratislava 17. května (PROTEXT)

V úterý 23. května se v bratislavském hotelu Bôrik uskuteční jarní část 16. ročníku odborné konference ITAPA zaměřené na informační technologie ve veřejné správě. Letošní ročník, který zahájí místopředseda vlády SR a digitální lídr Slovenska Peter Pellegrini, se zaměří na chytrá města, digitalizaci dopravy, inovace a elektronizaci veřejné správy. Mezi přednášejícími nebudou chybět zástupci státní správy i měst, telekomunikační, dopravní a bezpečnostní experti, ani např. průkopníci myšlenky Smart City v České republice z iniciativy Czech Smart City Cluster.

Digitalizace proniká do všech oblastí lidského života – domovů, práce, dopravy, ale také zdravotnictví, měst a státní správy. Odborná konference ITAPA již 16 let reaguje na aktuální trendy vývoje informačních technologií ve veřejném sektoru a její letošní ročník bude věnovaný právě digitalizaci ve veřejné sféře a jejím různým aspektům včetně bezpečnosti a ochrany dat, přípravy, řízení a financování projektů, místním případovým studiím i zkušenostem ze zahraničí. Ke stěžejním tématům bude patřit také internet věcí, umělá inteligence a další technologie, které s digitalizací úzce souvisí. Přední osobnosti budou diskutovat u kulatého stolu o tom, jak by měly digitální služby státu vypadat, aby uživatelsky přívětivé.

Automobilová doprava stojí na prahu zásadních změn a inovací. Vozidla se stanou prostorem pro interaktivní zábavu, získávání aktuálních informací a využívání nových digitálních služeb. Zároveň bude pro obyvatele velkých měst s rozvojem různých alternativních způsobů dopravy a systémů sdílení ztrácet význam vlastnictví automobilu. Digitalizace se však projevuje i v modernizaci výroby automobilů, vzniku inteligentních dopravních systémů, rozvoji autonomních vozidel pro osobní i nákladní přepravu a pod.

Rozrůstání měst staví jejich správu i obyvatele před řadu závažných výzev: nedostatečnost a neefektivitu infrastruktury, energetických a dopravních systémů, zvyšování požadavků na komunikaci a připojení, vysoké administrativní náklady, chybějící kapacity zdravotní péče. Koncepce tzv. chytrých měst, neboli Smart City pomáhá samosprávě nejen předvídat a odstraňovat problémy a předcházet jejich vzniku do budoucna, ale přináší i zcela novou perspektivu dalšího urbanistického rozvoje včetně zlepšování životních podmínek obyvatel, větší přátelskosti vůči návštěvníkům a vytváření podmínek pro rozvoj podnikání a inovace.

Cílem série konferencí ITAPA je hledat odpovědi a řešení. Nabízí nezávislou platformu, kde mohou významní představitelé státu i podnikatelské sféry formulovat své vize, předkládat strategie, diskutovat a představovat inspirativní nápady a projekty z oblasti digitální společnosti.

Na konferenci Jarní ITAPA 2017 se lze registrovat na internetových stránkách http://www.itapa.sk Pro účastníky z ČR organizátoři nabízí 20% slevu z účastnického poplatku - při registraci stačí zadat kód CH1771C0."

PROGRAM KONFERENCE

Bezplatná akreditace pro média (do 22. května 2017)

Otázky: media@itapa.sk

Kontakt:

KAREL KAPINUS

CHILLICOM s. r. o.

Dukelských hrdinů 35

+ 420 603 200 944

karel.kapinus@chillicom.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords