Čeští meteorologové zpřesnili předpovědi počasí

Praha 17. května (PROTEXT)

Profesionální meteorologická služba meteocentrum.cz spustila projekt na zpřesnění meteorologických předpovědí. Kromě podkladů z několika světových modelů v tom pomáhají i data od lidí. Ve střední Evropě jde o první projekt svého druhu.

Pro zvýšení pravděpodobnosti úspěšných předpovědí Meteocentrum nově využívá i data od majitelů soukromých stanic. Tyto informace vhodně doplňují standardní modely a denní korekce meteorologů. Předpověď počasí se nově vylepšuje na dvou úrovních:

1) Podle aktuálního vývoje se upřesňuje předpověď na nejbližších několik hodin. Takové výpočty probíhají každou hodinu 24 hodin denně.

2) Neustále se porovnávají úspěšnosti předpovědí se skutečností pro danou lokalitu.

Pokud se předpovídané parametry odlišují, model si tuto chybu postupně zapamatuje a příště při obdobné meteorologické situaci svou předpověď podle minulých odchylek vylepší.

Hustá síť měřicích stanic umožňuje odhalit regionální specifika průběhu počasí a tomu přizpůsobit předpovědi pro konkrétní lokality, včetně nejmenších obcí.

Vice informací: www.meteocentrum.cz/predpoved-pocasi/kvalita.php

Kontakt:

B. Zeman

admin@meteocentrum.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-počasí-předpověď-Meteocentrum-firmy-IFYS