Chovatelé, buďte připraveni: repelence je prvním krokem v prevenci před nákazou parazity

Praha 20. dubna (PROTEXT)

Češi jsou známí svou náklonností k chovatelství, což potvrdil i aktuální průzkum GfK(1), ze kterého vzešlo, že 38 % domácností v ČR má psa, 25 % kočku a 14 % má psa i kočku zároveň. Z průzkumu dále vyplynulo, že 84 % majitelů psů a koček má povědomí o tom, že se některá onemocnění mohou přenášet ze zvířat na člověka. I proto je důležité domácí mazlíčky před parazity chránit, přičemž záleží i na výběru vhodného přípravku. Zajímali jste se někdy, jak vlastně fungují přípravky, které nyní pro své zvířecí mazlíčky používáte? Dle průzkumu mezi chovateli by 94 % z nich zvolilo repelentní přípravek, tzn., že parazit se nemusí přisát, aby zahynul. A 88 % domácností by změnilo nakupovaný produkt ve prospěch produktu repelentního.

Zodpovědný chovatel používá antiparazitika u zvířat preventivně a pečlivě je vybírá

Jedinou účinnou prevencí je správné použití antiparazitik. Zde se nabízejí dvě doporučovaná řešení. Jednou možností je použití obojků s dlouhodobou účinností, např. Foresto pro psy a kočky. Tento obojek zabíjí klíšťata a hubí blechy až po dobu 8 měsíců. Druhou možností je pravidelná aplikace spot-on přípravku - roztok na kůži, např. pipety Advantix, která je určena pouze pro psy (pro kočky je toxická). Advantix zajišťuje účinnou ochranu před klíšťaty, blechami, komáry a dalšími parazity po dobu jednoho měsíce. Pak je nutné jeho aplikaci pravidelně opakovat každý měsíc. Oba preparáty vykazují kromě antiparazitárního účinku také repelentní účinek. Přípravky tedy klíšťata zabíjejí ještě před tím, než se stihnou přisát a nedojde tak k přenosu některého z nebezpečných onemocnění," shrnuje možnosti prevence s repelentním účinkem MVDr. Radek Protiva z plzeňské ordinace RPVET.

Zaběhnutá praxe odčervení dvakrát za rok... je velký omyl!

Průzkum GfK poukázal na to, že si 69 % chovatelů myslí, že odčervuje domácího mazlíčka správně, tedy dostatečně často. Realita je však jiná. Celých 41 % majitelů odčervuje pouze dvakrát ročně, což je naprosto nedostatečné. Jen 20 % majitelů mazlíčků odčervuje správně, tedy čtyřikrát za rok. "Řada Drontal je určena pro léčbu parazitárních infekcí vyvolaných oblými a plochými červy, které mohou trápit každého psa i kočku. Pro štěňata je určena Drontal JUNIOR perorální suspenze, která se aplikuje dle daného schématu. Pro dospělé psy jsou v nabídce chutné odčervovací tablety Drontal Dog Flavour 150/144/50 mg tablety a pro velká plemena psů Drontal PLUS flavour 35 kg. Tyto dva přípravky řady Drontal navíc pomáhají při potlačení infekcí vyvolaných prvoky Giardia," popisuje možnosti odčervování MVDr. Protiva a dále připomíná, že je potřeba odčervovat dospělé zvíře pravidelně alespoň jednou za 3 měsíce. "Koťatům a dospělým kočkám je možné podávat speciálně tvarované Drontal tablety, které zvíře účinně zbaví tasemnic, škrkavek i měchovců," doplňuje dále veterinář Protiva.

Parazité se nevyhýbají ani mazlíčkům slavných osobností

Příkladem zodpovědného chovatele je herec Jan Šťastný, který má doma osmiletou fenku jorkširského teriéra Frídu. "S Frídou chodíme často na procházky do Riegrových sadů a o víkendech i na výlety do lesa. Navíc je u nás v rodině malé dítě. Důležité pro mě tedy je nejen zdraví našeho mazlíčka, ale zejména syna, který si s ní rád hraje. I proto jsem vybíral přípravek proti klíšťatům velmi důsledně a už několik let pro ni kupuji pouze obojek Foresto, se kterým jsem maximálně spokojený. Osm měsíců nemusím myslet na to, že by si Frída mohla přinést domů přisáté klíště, které může být zdrojem různých onemocnění a ohrozit nás všechny," shrnuje své zkušenosti s Forestem herec Šťastný.

Pro další informace, prosím, kontaktujte:

Lenka Čarková

Ogilvy Public Relations

221 998 272, 724 442 955

lenka.carkova@ogilvy.com

Další zajímavé informace o možnostech prevence psů a koček před parazity najdete na: http://animalhealth.bayer.cz a na YouTube kanále Bayer pro zdravé mazlíčky.

Foresto 1,25 g + 0,56 g obojek pro kočky a psy ? 8 kg a Foresto 4,50 g + 2,03 g obojek pro psy > 8 kg jsou veterinární léčivé přípravky. Délka obojku 38 nebo 70 cm. Smrtící a repelentní účinek (zabraňuje sání) proti klíšťatům po dobu 8 měsíců. Léčba a prevence zablešení 7-8 měsíců.

Advantix spot-on roztok pro psy do 4 kg, od 4 do 10 kg, od 10 do 25 kg a nad 25 kg je veterinární léčivý přípravek. Nepoužívejte u koček.

Drontal Dog Flavour 150/144/50 mg tablety je veterinární léčivý přípravek určený pro psy. Působí proti nejčastějším vnitřním parazitům u psů - pro léčbu infekcí vyvolaných oblými a plochými červy a prvoky Giardia.

Drontal Dog Flavour 150/144/50 mg tablety, Drontal JUNIOR perorální suspenze, Drontal tablety a Drontal PLUS flavour 35 kg jsou veterinární léčivé přípravky. Před použitím si pozorně přečtěte příbalovou informaci.

(1) Podle průzkumu agentury GfK Antiparazitika - průzkum mezi majiteli mazlíčků 12/2016, N=500

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-chov-zdraví-firmy-Bayer