Vývoj světových událostí v uplynulém týdnu

PRAHA 13. února (ČTK) - Prezident Bill Clinton předložil pro fiskální rok 2001 začínající v letošním říjnu rozpočet s rekordními výdaji 1,835 biliónu dolarů, avšak nejnižším podílem na ekonomice od roku 1996. Rekordní má být i přebytek tohoto rozpočtu, plánovaný na 184 miliard USD.

Produktivita v amerických firmách ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku nadále působivě rostla nejrychlejším tempem za posledních sedm let, zatímco pracovní náklady se výrazně snížily. Produktivita amerických podniků mimo zemědělský sektor stoupla stejně jako v třetím čtvrtletí v celoročním přepočtu o 5,0 procenta.

Ceny ropy se poslední den minulého týdne opět vydaly do rekordního teritoria, a to díky rozhodnutí Saúdské Arábie prohloubit exportní limity a pod vlivem varování International Energy Agency před slabými dodávkami na světový trh. Brent se v Londýně vyšplhala na nové devítileté maximum 28,14 dolaru za barel, proti předchozímu dni tak posílila o 66 centů.

Evropská komise rozhodla o uvalení definitivních antidumpingových cel na dovoz za tepla válcovaných ocelových svitků z Bulharska, Jugoslávie, Indie, Jihoafrické republiky a Tchaj-wanu. Antidumpingové řízení proti této skupině produktů z Íránu bylo zastaveno. Antidumpingové clo bude představovat u dovozů svitků z Bulharska 7,5 procenta, z Indie 9,0 procenta, 15,4 procenta na produkty z Jugoslávie, 24,9 procenta z Tchaj- wanu a 37,8 procenta z Jižní Afriky.

Evropská komise zahájila proti americkému softwarovému gigantu Microsoft Corp šetření v podezření na to, že některé rysy nového operačního systému Windows 2000 mohou znamenat porušení antimonopolních zákonů Evropské unie. Řekl to evropský komisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti a dodal, že komise se rozhodla k šetření proti Microsoftu po obviněních, že společnost by mohla rozšířit svou dominanci z osobních počítačů i na operační systémy serverů a na elektronický obchod.

Evropská komise (EK) schválila navrhovanou fúzi mezi francouzskými ropnými společnostmi Elf Aquitaine a TotalFina, jejichž spojením vznikne čtvrtá největší ropná společnost na světě. EK však ve svém prohlášení uvedla, že souhlas je podmíněn slibem, že obě firmy prodají 70 čerpacích stanic a vyčlení ze své struktury činnosti, na jejichž základě Elf dodává letecké palivo na letištích v Lyonu a Toulouse.

Evropská komise schválila převzetí řecké společnosti Hellenic Bottling Co SA americkým gigantem Coca-Cola Beverages Plc. (CCB). Stalo se tak po sedmiměsíčním přezkoumávání akvizice regulačními orgány. Komise posunula konečný termín pro své rozhodnutí ze 26. ledna, aby si dala více času na prostudování kroků obou společností a dohody, která v sobě obsahuje potenciální konkurenční obavy. Prověřování bylo dvakrát přerušeno poté, co Evropská komise, která má fúze a akvizice na starost, uvedla, že vyplněné formuláře obou společností postrádaly klíčové informace. Zástupci Světové obchodní organizace (WTO) se v Ženevě dohodli, že do šesti týdnů zahájí rozhovory o snížení bariér při obchodování se zemědělskými produkty a službami. Nestanovili však žádný časový rámec, což by podle diplomatů mohlo způsobit, že se rozhovory povlečou celá léta. Diskuse o zemědělské produkci a službách měla být součástí globálního kola rozhovorů, které však nebylo na klíčové schůzce loni v prosinci zahájeno.

Mezinárodní ratingová agentura Fitch IBCA snížila ratingy dlouhodobých závazků a individálního hodnocení rakouské Erste Bank. Zároveň IBCA potvrdila své dosavadní ratingy České spořitelny a vyjmula je z pozorovacího režimu RatingAlert. Hodnocení spolehlivosti dlouhodobých závazků Erste Fitch IBCA snížila na stupeň A z dosavadního A+ a individuální rating byl změněn na C/D z C. Rating krátkodobých vkladů ponechala agentura v kategorii F1. České spořitelně Fitch IBCA nechala dlouhodobý rating BBB, krátkodobé hodnocení F2 a individuální rating D/E.

Britský mobilní operátor Vodafone AirTouch získal již 60,3 procenta akcií německé společnosti Mannesmann a vyhlásil svou nabídku převzetí za bezpodmínečnou. Tím zpečetil dosud největší světové firemní převzetí a odstartoval lavinu úprav portfolií investičních fondů na londýnské burze. Vodafone se dohodl s Mannesmannem na spojení minulý týden po třech měsících vzájemného souboje. Britská centrální banka podle očekávání zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o dalšího čtvrt procentního bodu na rovných šest procent. Úrokové náklady v Británii tak budou na stejné úrovni jako loni v únoru, kdy je však Bank of England postupně snižovala až na 22měsíční minimum pět procent, úroveň, která platila loni tři měsíce mezi červnem a zářím.

Průmyslová výroba v Británii v prosinci podle sezónně přepočtených údajů nečekaně klesla o 0,5 procenta, zatímco v předchozím měsíci nezaznamenala žádný pohyb. Listopadový výsledek však byl revidován směrem k horším číslům, protože předběžné odhady ukazovaly na vzestup o 0,4 procenta. V meziročním srovnání tak tempo růstu průmyslové výroby kleslo na 1,8 z listopadových revidovaných 1,9 procenta, ačkoliv se v listopadu čekal růst o 2,1 procenta.

Počet nezaměstnaných v celém Německu se v lednu snížil po sezónním přepočtu o 33.000 na 3,959 miliónu uchazečů, zatímco v prosinci pokles činil 72.000 a uplatnění na trhu práce hledalo 3,990 miliónu lidí. Aktuální počet nezaměstnaných však poměrně citelně vzrostl a neupravená míra nezaměstnanosti se zvýšila na 11,0 procenta z prosincových 10,3 procenta.

Spotřebitelské ceny v Německu se v lednu zvýšily o 0,3 procenta, zatímco podle předběžných údajů jejich vzestup činil 0,4 procenta. Roční míra inflace byla revidována na 1,6 procenta z předběžných 1,7 procenta, zatímco v prosinci byla výrazně nižší a činila 1,2 procenta.

Přebytek německé obchodní bilance se v prosinci 1999 snížil na 7,7 miliardy DEM z listopadových 15,1 miliardy DEM a ve srovnání s 5,5 miliardy DEM přebytku v prosinci 1998. Za celý rok 1999 vykázala obchodní bilance snížení přebytku na 124,6 miliardy DEM ze 127 miliard DEM v roce 1998. Běžný účet v loňském prosinci zaznamenal nárůst deficitu na 5,9 miliardy DEM z listopadového schodku 0,5 miliardy DEM a ve srovnání s deficitem 0,4 miliardy DEM v prosinci 1998. Za celý rok 1999 vzrostl schodek běžného účtu na 32,8 miliardy DEM z deficitu 6,5 miliardy DEM za rok 1998.

Ruská spotřebitelská inflace činila z meziměsíčního pohledu v lednu 2,3 procenta, zatímco v prosinci spotřebitelské ceny stouply o 1,3 procenta. Za celý minulý rok pak inflace činila 36,5 procenta proti předchozímu roku, kdy se spotřebitelské ceny zvýšily v průměru o 84,4 procenta. Za leden tohoto roku stouply nejvíce ceny služeb, a to o 3,4 procenta. Ceny potravinových i nepotravinových produktů se za leden zvýšily o 2,2 procenta.

Reálný hrubý domácí produkt (HDP) Japonska se podle revidovaných údajů za třetí čtvrtletí japonského fiskálního roku snížil proti předcházejícímu čtvrtletí o jedno procento. Při přepočtu na rok HDP za období od července do září klesl o revidovaných 3,9 procenta, zatímco předběžné odhady hovořily o 3,8procentním poklesu.

Do největší americké a druhé největší farmaceutické skupiny světa s tržbami kolem 28 miliard dolarů a tržní hodnotou 230 miliard USD se sloučí společnosti Pfizer Inc. a Warner-Lambert Co. Plán fúze v hodnotě 90 miliard dolarů schválily správní rady obou společností.

Největší světový výrobce telekomunikačního zařízení, americká společnost Lucent Technologies Inc., se dohodl na koupi společnosti Ortel Corp., která se zabývá výrobou optoelektronických součástek pro televizní kabelové sítě, za 2,95 miliardy dolarů v akciích. Lucent tak zaplatí za jednu akcii Ortelu 177,12 dolaru. Tato koupě podle představitelů společnosti Lucent urychlí přechod od televizní kabelové sítě k obousměrnému interaktivnímu prostředí.

Britský finanční ústav National Westminster Bank přiznal, že prohrál v boji o nezávislost, který vedl se skotskými ústavy Bank of Scotland (BoS) a Royal Bank of Scotland (RBoS) a doporučil akcionářům, aby přijali nabídku Royal Bank. Končí tím téměř pět měsíců trvající bitva, při níž se NatWest snažila nabídky obou bank odrážet jako neadekvátní. NatWest "hodila ručník do ringu" poté, co ji odmítli podpořit její hlavní akcionáři a naopak sdělili, že se vysloví pro nabídku Royal Bank of Scotland. Ta tím v podstatě se svou nabídkou zhruba 21 miliard liber (asi 34 miliard USD) uspěla již v minulých třech dnech, kdy tři z pěti klíčových akcionářů NatWest oznámili, že svou podporu dají RBoS.

Andrea Horáková mha

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

světové události