Spisovatelka Emingerová pokřtila bestseller Kravaťáci o pronikání politiky do byznysu

Kravaťáky s kolážemi Davida Vávry křtil Jan Pokorný

Praha 10. prosince (PROTEXT)

Zkušenost z tříletého působení mezi manažery a odborníky v ČEZ a ČSA inspiroval spisovatelku Danu Emingerovou v její sedmé knize Kravaťáci ke katastrofickému příběhu z fiktivní jaderné elektrárny ATOM. Její ředitel se potýká s diletantskými zásahy vládních byrokratů, toužících urvat z bohaté státní firmy, co se dá. To vše pod pláštíkem zásad přísné firemní etiky, kterou musejí dodržovat všichni kromě těch, kteří ji vytvářejí.

"Jaderná elektrárna je jen prostředek k tomu, abych zobrazila společnost jako celek, propojení korporátních a státních struktur. Jejich rafinovanou zparchantělost. Vymyšlený příběh jsem doplnila výstřižky z novin o nevyřešených kauzách, uvádějící děj do kontextu naší doby. Snažila jsem se ukázat, v jakém degradovaném prostředí, definovaném našimi představiteli, tady žijeme. Připomeňme namátkou zázračné Grossovo zbohatnutí, neuvěřitelné zisky manželů Paroubkových z prodeje "neprodejných" knih, Kalouskem posvěcený prodej carga v bezpečnostní zóně letiště neznámému majiteli z panelákové adresy, příbramské Palermo," řekla spisovatelka Dana Emingerová při křtu Kravaťáků, které opět ilustroval kolážemi "sklepák" David Vávra.

Své katastrofické sci-fi autorka napsala pod přímým dohledem Dany Drábové, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, která jako kmotra ke knížce přidala úvodní slovo: "Jednou možná dočista přestaneme rozlišovat mezi hodnotou a cenou a úplně zapomeneme, že každé právo musí doprovázet i povinnost a zodpovědnost. Pak bude možné ledacos a sci-fi nám vstoupí do života, jak o tom píše Dana Emingerová ve své knížce, kde o jaderných elektrárnách a jejich bezpečnosti rozhodují KRAVAŤÁCI. Zatím se tomu můžeme smát. Pořád jsou tu "staří inženýři", kteří vědí, že jádro chce své, a předávají svůj um a respekt k obrovské jaderné síle dál, aby byla dobrým sluhou a ne zlým pánem. Ale podíváme-li se na reálné případy v citacích z médií, které knihu doprovázejí, musíme se ptát: Jak dlouho ještě? Já věřím, že napořád a že sci-fi zůstane jen sci-fi. Spisovatel si však nemůže věci vymýšlet úplně a v tom, co vidí kolem sebe, hledá inspiraci. Takže jestli některý dnešní prototyp Kravaťáka bude mít pocit, že se v knize poznává, a chytí se za nos, tím lépe. Pojme-li však po přečtení Kravaťáků chuť někoho žalovat, nechť má na paměti, že drží v ruce naprostou fikci."

Kmotrem kontroverzní knihy se stal o víkendu moderátor Jan Pokorný i někteří bývalí kolegové, včetně špičkového manažera Jiřího Borovce, který se znechucením z přístupu vlády právě na vlastní žádost odchází z postu generálního ředitele státní petrolejářské společnosti Čepro.

Literárně-jazzový večer v doprovodu zpěvačky Evy Emingerové se konal před plným sálem v Divadle Dobeška, kde Dana Emingerová učí tvůrčí psaní podle tradice svého učitele Arnošta Lustiga. Právě vloni jí o něm vyšel úspěšný bestseller Živel Lustig - Jak se píše kniha.

Knížku Kravaťáci už "pod vánoční stromeček svým manažerům" kupují mnozí řadoví zaměstnanci ČEZ i ČSA.

Kontakt:

Dana Emingerová

d.emingerova@seznam.cz

Tel.: 734713314

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-literatura-Emingerová