SANEP: Prezidentské volby by vyhrál Fischer

Praha 15. června (PROTEXT)

Prezidentské volby by vyhrál Fischer, na druhého Švejnara ztrácí třetí Zeman necelé procento hlasů.

Největším favoritem historicky prvních přímých prezidentských voleb, které se budou konat počátkem roku 2013, je podle aktuálního průzkumu společnosti SANEP Jan Fischer, pro kterého by v červnu tohoto roku hlasovala téměř čtvrtina (23,1%) voličů. Červnové šetření společnosti SANEP prezentuje názory 64,8 procenta rozhodnutých voličů, kteří by se aktuálně prezidentských voleb zúčastnili. Do výběru pak byly zařazeny ty osobnosti domácí politické scény, které svou prezidentskou kandidaturu již veřejně ohlásily, popřípadě ty, jejichž jména byla v souvislosti s přímou volbou hlavy státu také zmíněna. Druhý největší počet hlasů (15,2%) získal známý ekonom Jan Švejnar, který je rovněž považován za jednoho z největších favoritů přímé volby hlavy státu.

Jan Švejnar, který s oficiálním vyhlášením své kandidatury čekal do schválení prováděcího zákona k přímé volbě prezidenta, který byl schválen Poslaneckou sněmovnou ve středu tohoto týdne, o post hlavy státu neúspěšně usiloval již v roce 2008.

S odstupem pouhých sedm desetin procentního bodu se za Janem Švejnarem umístil bývalý předseda vlády a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman, kterému by dalo aktuálně svůj hlas 14,5% rozhodnutých voličů.

S velkým odstupem za Milošem Zemanem následuje další z oblíbených a respektovaných politických osobností Karel Schwarzenberg. Nynější ministr zahraničí a předseda TOP 09 by aktuálně obdržel 7,6% hlasů. Následuje senátor a oficiální sociálně demokratický prezidentský kandidát Jiří Dienstbier, kterého by v červnu volilo 6,2% voličů.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum byl proveden ve dnech 30. května - 6. června 2012 na vybrané skupině 11.963 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 200 tisíc registrovaných uživatelů 25.812 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Relativně početnou skupinu příznivců a potenciálních voličů (6,1%) má i mediálně známý podnikatel Tomio Okamura. Ten prozatím není rozhodnut, zda bude usilovat o prezidentský post a jeho definitivní rozhodnutí bude záviset na výsledcích podzimních senátních voleb na Zlínsku, kde kandiduje. Na sedmé příčce by se po zisku 5,1% hlasů aktuálně umístila europoslankyně a oficiální kandidátka za KDU-ČSL Zuzana Roithová. Osmou příčku zaujal bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (3,9%), který se tak umístil před devátou Janou Bobošíkovou. Předsedkyně politické strany SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové, která neúspěšně kandidovala za KSČM na prezidentský post již v roce 2008, by pak získala hlasy 3,4% voličů.

Až na desáté a jedenácté pozici se umístili zástupci nejsilnější pravicové strany ODS, a to první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (2,9%) a europoslanec Evžen Tošenovský (1,4%). Oficiální jméno prezidentského kandidáta za ODS bude známo až po skončení právě probíhajících primárních volbách tzv. „primárek“ v nichž prozatím vítězí Přemysl Sobotka.

Jiného kandidáta by aktuálně volilo 4,3% dotázaných. Mezi ty můžeme řadit například bývalého ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého nebo ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla, o jejichž kandidatuře se v souvislosti s nadcházejícími přímými prezidentskými volbami také hovoří.

Komu z uvedených kandidátů byste, v případě Vaší účasti v prezidentských volbách, aktuálně dali svůj hlas?

Více na http://www.sanep.cz

SANEP je partnerem Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze a výzkumného záměru Governance v kontextu globalizované společnosti a ekonomiky, a dále je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Kontakt:

Oldřich Zajíc

ředitel a jednatel

e-mail: zajic@sanep.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-volby-prezident-SANEP-MÍNĚNÍ