SANEP: Levice nadále s převahou vítězí, vládní strany se dotkly dna

Praha 12. května (PROTEXT)

Znechucená část pravicových voličů, kteří neshledávají koaliční vládu vedenou Petrem Nečasem za životaschopnou, zřejmě stojí jak za extrémně nízkou volební účastí v hypotetických květnových volbách do Poslanecké sněmovny, tak za minimální podporou vládních stran. Vyplývá to z exkluzivního květnového průzkumu volebních preferencí společnosti SANEP, který rovněž poukazuje na velký zájem levicově orientovaných voličů o podporu ČSSD a KSČM a na voličskou poptávku po návratu lidovců do Poslanecké sněmovny. Z pohledu hypotetického volebního modelu, který vychází z aktuálních volebních výsledků, by ČSSD spolu s KSČM disponovala většinou 105 poslaneckých hlasů. Není však bez zajímavosti, že by nadpoloviční většinu dalo dohromady i koaliční seskupení ČSSD+VV+KDU-ČSL se 103 hlasy. Naopak superkoalice ve složení ODS+VV+TOP 09+KDU-ČSL by byla s 95 poslaneckými hlasy bez šance na sestavení většinové koalice. Květnový průzkum volebních preferencí nereflektuje vystoupení předsedy Věcí veřejných Radka Johna z vládního kabinetu, zvolení nového předsedy poslaneckého klubu ODS ani odstoupení Víta Bárty z boje o předsednický post Věcí veřejných. Lze však očekávat, že pokud by vládní kolice prokázala svoji životaschopnost a začala realizovat byť nepopulární, ale pravicovými voliči očekávané reformní kroky, které by měly vést ke stabilizaci domácí ekonomiky, mohla by se zejména k ODS vracet ta část voličů, pro niž jsou události posledních měsíců neúnosné. K tomu by ostatně mohly přispět i personální obměny jak na úrovni poslaneckého klubu ODS, tak případně i ve vládě, pokud by odstoupil např. ministr obrany Alexandr Vondra, který je zapleten do jedné z mnoha vládních korupčních afér. Stejně tak by mohlo od dalšího propadu voličské přízně zachránit Věci veřejné vyjasnění jejího fungování v rámci koaliční vlády. V tuto chvíli je však zřejmé, že pravicově smýšlející voliči nejsou spokojeni s působením vládního kabinetu a vyčkávají na další události. Tato situace však stále více nahrává posilování přízně levicovým stranám, které posilněni vnitřní jednotností a voličským zájmem to více prosazují předčasné volby.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 5. - 11. května 2011 na vybrané skupině 12.924 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 27.539 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný volební model vycházejí pouze z hlasů 48,3 % respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.

V případě hypotetického konání voleb do Poslanecké sněmovny na počátku května tohoto roku by se ziskem 34,3 % uhájila jednoznačné vítězství ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky. Sociální demokraté pod vedením Bohuslava Sobotky tvoří jednotný celek, který na rozdíl od nestabilních vládních koaličních stran působí na své voliče velice příznivě a důvěryhodně.

Pozici druhé nejsilnější strany by obhájila se ziskem 16,3 % ODS, za níž tak v tuto chvíli stojí pouze její skalní příznivci. Jak ukazuje velice nízká aktuální voličská účast, je zřejmé, že část pravicových příznivců v tuto chvíli vyčkává na další sled událostí a svoji nespokojenost s počínáním ODS dává najevo svojí nechutí účastnit se teoretických aktuálních voleb, což je pro ODS dostatečně silným signálem k neprodlenému zahájení vládních reforem a zaktivování fungující vládní koalice.

Se ziskem 14,3 % hlasů se drží i nadále TOP 09. I přesto, že je TOP 09 vládní stranou, která je na rozdíl od svých dvou koaličních partnerů nejméně zasažena vládními kauzami, i zde je patrné jisté vyčkávání pravicových voličů na to, zda bude vládní koalice funkčním celkem či nikoli.

Komunisté se ziskem 12,9 % voličských hlasů by se v květnu stali čtvrtou nejsilnější politickou stranou. Skutečnost, že komunisté v květnu tohoto roku zaznamenali suverénně největší nárůst preferencí oproti minulému měsíci, svědčí o aktivizaci radikálních levicových voličů, kteří tak dávají najevo svoji nespokojenost s vládní koalicí a obavy z realizace vládních reforem.

Věci veřejné, jež aktuálně obdržely 6,7 procentních bodů, zaznamenaly další úbytek svých příznivců a blíží se tak k hranici volitelnosti. VV tak s největší pravděpodobností doplácí na svůj nynější mediální obraz, který svědčí o tom, že se nejedná o politickou stranu s pevnou vnitřní strukturou a čitelnými úmysly. Jak se v dalších týdnech odrazí na volebních preferencích odchod Radka Johna z vládního kabinetu, nelze vzhledem k neexistujícímu elektorátu v tuto chvíli předjímat. Pokud by však Věci veřejné prokázaly, že jsou stabilním politickým subjektem s jednoznačně podporovanou vůdčí osobností Radka Johna a s jasně definovanými cíli v rámci vládní koalice, pak by to jistě mohlo přivést zpět část voličů VV, pro něž v tuto chvíli Věci veřejné představují velké zklamání a nenaplnění očekávaných nadějí na změnu politického stylu.

Další stranou, jež by v hypotetických volbách konaných v květnu tohoto roku překonala pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, je se ziskem 5,7 procentních bodů KDU-ČSL. Na výraznějším růstu preferencí se pak s největší pravděpodobností odrazila nespokojenost části voličů s aktuální politickou situací, popřípadě nedůvěra ve stávající politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně.

Žádná jiná politická strana by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup na parlamentní půdu.

Aktuální květnové volební preference ukazují zejména na nechuť účastnit se hypotetických voleb v případě pravicových voličů a naopak na deklarovanou volební účast části nevoličů, kteří vyjadřují svoji nespokojenost s domácím politickým děním volbou ČSSD, KSČM, ale i lidovců. Nicméně celkově je zřejmé, že většina domácí populace je aktuálním politickým děním v naší zemi natolik znechucena, že by se květnových hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny nezúčastnila.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL - POSLANECKÉ MANDÁTY:

Hypotetický volební model, který vychází z aktuálního průzkumu volebních preferencí, tedy z hlasů pouze rozhodnutých voličů a také údajů z posledních sněmovních voleb za použití d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů pro strany, ukazuje, že stávající vládní koalice by aktuálně disponovala menšinou čítající 83 hlasů, což je o 32 poslaneckých mandátů méně, než má vládní koalice aktuálně k dispozici. Po teoretických květnových volbách by tak případné seskupení ODS, TOP 09 a VV nezachránili ani lidovci, kteří by se dostali do Poslanecké sněmovny, neboť by tak tato superkoalice disponovala pouze silou 95 poslanců. Naopak levice v podobě ČSSD a KSČM by v květnu disponovala nadpoloviční většinou 105 poslaneckých hlasů. Pro ČSSD by v případě neochoty sestavit vládu s komunisty připadala v úvahu ještě zajímavá koalice s VV a lidovci, což by představovalo ne příliš silnou, ale přesto k vytvoření koaliční vlády dostatečnou převahu 103 hlasů.

Více na http://www.sanep.cz

SANEP je exkluzivním partnerem Vysoké školy ekonomické v Praze, Fakulty mezinárodních vztahů a výzkumného záměru Governance v kontextu globalizované společnosti a ekonomiky, a dále je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Kontakt:

Oldřich Zajíc

ředitel a jednatel

e-mail: zajic@sanep.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu s grafy, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz

SENDING PRESS RELEASES

I want to receive press releases with the same keywords as this article:

Keywords

ČR-volby-strany-preference-firmy-SANEP-MÍNĚNÍ